Nieuws

Nederlandse telco’s moeten verplicht gestolen telefoons blokkeren

De minister van Veiligheid en Justie, Ivo Opstelten, wil het verplicht maken voor Nederlandse telecomproviders om IMEI-nummers van gestolen telefoons op afstand te blokkeren.

Volgens persbureau ANP liet Opstelten afgelopen vrijdag via een brief aan het Nederlandse parlement weten dat hij al langer in gesprek is met KPN, Vodafone en T-Mobile over de IMEI-blokkade. De bedrijven willen in principe meewerken, maar alleen als al hun concurrenten meedoen.

Opstelten wil met deze stap de diefstal van smartphones ontmoedigen, omdat straatrovers en zakenrollers het vooral gemunt hebben op de populaire gadgets. Volgens het ministerie, dat in maart de statistieken van zogenoemde high-impact crimes van 2012 naar de Tweede Kamer stuurde, daalde het aantal berovingen op de Nederlandse straten vorig jaar licht.

Maar bij een groot gedeelte van deze misdrijven ging het om de diefstal van smartphones. Met de blokkade op afstand van het IMEI-nummer, het unieke identificatienummer van een telefoon, moet het vrijwel onmogelijk worden om de toestellen te gebruiken of door te verkopen.

[related_article id=”161563″]

België begon al in 2002 met de blokkade van IMEI-nummers. Je kunt dit doen door je provider te vragen je gsm te blokkeren via één van de volgende nummers. Ook in het Verenigd Koninkrijk bestaat een soortgelijke procedure. Het is nog niet bekend wanneer de verplichte blokkade in Nederland in werking zal treden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business