Nieuws

Welke is beter? Xbox One en PlayStation 4 naast elkaar

De details van de nieuwe generatie spelconsoles zijn bekend en Sony deelt harde klappen uit aan Microsoft. We zetten de Xbox One en PlaySation 4 uitvoerig naast elkaar.

Microsoft mag dan een indrukwekkend rijtje speltitels hebben gepresenteerd op de E3-gamebeurs, maar de eerste klappen zijn voor Sony. Het Japanse bedrijf zet zijn nieuwe spelconsole voor een lagere prijs in de markt en voegt niet de gewraakte restricties toe die de Xbox One in moeilijk vaarwater brachten.

Tegen de tijd dat beide consoles in de winkel zullen liggen, zal het hard tegen hard gaan. En daarom zetten we nu alvast op een rijtje wat je van beide kemphanen kunt verwachten.

Hardware
De Xbox One en PlayStation 4 bevatten grofweg dezelfde hardware aan de binnenkant, met een paar markante verschillen.

[related_article id=”161452″]

Volgens een uitputtende analyse van Digital Foundry is het grootste verschil tussen beide toestellen het gebruikte RAM-geheugen. De PS4 gebruikt 8 GB GDDR5, terwijl de Xbox One is uitgerust met 8 GB DDR3.

Sony heeft daarbij gekozen voor een type werkgeheugen dat de meeste videokaarten van pc’s gebruiken en GDDR5 is daarmee geoptimaliseerd voor grafische verwerking.

Digital Foundry speculeert dat de GPU van de PS4 kan rekenen op de helft meer aan rauwe rekenkracht dan de Xbox One. Dat, gecombineerd met het snellere werkgeheugen, kan zich vertalen in mooiere spellen op de PS4.

Uit de demo’s die beide bedrijven toonden tijdens hun persconferenties valt moeilijk te concluderen welk bedrijf de mooiste realtimegraphics tevoorschijn toverde. Maar het was duidelijk dat de tussenscènes in Final Fantasy en The Order voor PS4 er fantastisch uitzagen en misschien wel beter dan alles wat Microsoft kon laten zien.

Tegelijk hebben we de spellen nog niet zelf kunnen spelen en het is moeilijk oordelen als je vanaf tientallen meters afstand naar een reusachtig scherm kijkt.

Bekijk hieronder de volledige lijst specificaties (dollarprijzen staan gelijk aan europrijzen):

Exclusieve games
Elke console heeft zijn eigen stal exclusieve titels die je niet bij de concurrent zult vinden. Zoals gewoonlijk zullen Halo, Gears of War en Fable in het Xbox-kamp blijven, terwijl je Uncharted, Killzone en Ratchet and Clank voor de PlayStation zult zien uitkomen.

Killzone maakt indruk op de PS4.

Maar Microsoft toonde ook een heel stel exclusieve nieuwkomers voor het platform, waaronder Dead Rising 3, Ryse: Son of rome, Killer Instinct, Quantam Break, Project Spark, Titanfall en Forza 5.

Het bedrijf beloofde daarnaast dat alle downloadbare extra’s voor Call of Duty: Ghosts als eerste zal arriveren op de Xbox One.

In het Sony-kamp zagen we vier kanonnen passeren, te weten Killzone: Shadow Fall, Infamous: Second Son, Knack, The Order, The Dark Sorcerer, samen met een tiental nieuwe onafhankelijke titels.

Controllers

Dat is een mooie startrij, maar uiteindelijk draait alles om hoe soepel deze games spelen. De spelcontrollers van de nieuwe toestellen spelen daarbij een belangrijke rol. Beide accessoires zijn evoluties van de versies die we op voorgaande consoles vonden.

Sony’s DualShock 4
De Sony DualShock 4 onderscheidt zichzelf met een klikbare touchpad aan de voorzijde, waardoor ontwikkelaars een nieuwe optie krijgen bij het ontwerpen van hun spellen. We moeten tegelijk bekennen dat we deze nieuwe besturing nog niet in actie hebben gezien, dus het is afwachten geblazen.

De behuizing van de DualShock 4 heeft een zogenoemde ‘lichtbalk’ aan de voorzijde die besturing via gebaren mogelijk maakt in samenwerking met de Eye-camera van de PS4. Zo kan de positie van de controller worden bepaald en, indien nodig, het scherm opsplitsen tijdens multiplayersessies op de bank.

De DualShock 4 is tenslotte ook uitgerust met een Share-knop voor het delen van materiaal, een ingebouwde speaker en een koptelefoonaansluiting.

Xbox One Controller
Terwijl de Xbox One vertrouwt op Wi-Fi Direct voor het contact maken met de controller, zal de PlayStation 4 hetzelfde klusje klaren met Bluetooth 2.1+EDR. Op papier moet Bluetooth (3 Mbps) het duidelijk afleggen tegen Wifi-Direct (250 Mbps). Het is echter maar de vraag of het verschil ook daadwerkelijk merkbaar is.

De extra bandbreedte zou van vitaal belang kunnen zijn voor Microsoft als het besluit om extra’s toe te voegen, zoals een microfoon voor videochats en een bijgewerkte versie van zijn keyboard. We zijn benieuwd welke draadloze standaard voor een beter batterijleven zal zorgen.

We hebben al korte tijd kunnen doorbrengen met de controller van de Xbox One. Daaruit bleek dat niet zozeer de buitenkant, maar de binnenwerking een grote revisie heeft gekregen. Dankzij nieuwe motoren vlak onder de actieknoppen, die samenwerken met de motoren onderin de controller, worden nieuwe trileffecten gerealiseerd.

Zaken als het starten van een auto, afvuren van een wapen moeten zo meer realistisch en plezierig worden.

Er zijn ook twee nieuwe knoppen die in de plaats komen voor de traditionele start- en terugknop en de besturingsknoppen zijn verbeterd om lange sessies minder vermoeiend te maken.

Stembesturing en bewegingsdetectie

Iedere Xbox One zal worden uitgerust met een nieuwe generatie Kinect. Hoewel de PS4 compatibel zal zijn met de Move-controller van Sony en de nieuwe stereocamera, heeft het bedrijf nog niet aangekondigd of het die accessoires samen met zijn console zal verkopen.

De nieuwe Kinect biedt een bredere rijkweidte en moet in staat zijn om individuen beter te kunnen volgen (er is nu beperkte detectie van vingerbewegingen). Het is zelfs mogelijk om je hartslag te meten.

De eerste Kinect wist nooit echt indruk te maken bij de echte gamers en het is nog te vroeg om te zeggen hoe ontwikkelaars de nieuwe mogelijkheden zullen gebruiken van de nieuwe generatie.

Maar omdat elke eigenaar van een Xbox One standaard een Kinect in huis heeft, zullen de voordelen veel meer zijn geïntegreerd in de algehele spelervaring.

Want de extra zal altijd aan staan en bij het uitspreken van de woorden ‘Xbox On’ zal het systeem automatisch opstarten en je inloggen bij je account op basis van gezichtsherkenning. Sony wilde niet achterblijven en belooft dat gelijkaardige gezichtsherkenning aanwezig zal zijn.


Sony"s camera is niet zo uitgebreid als Kinect 2.0

Deze futuristische mogelijkheden zijn zaken waar we van droomden toen we nog klein waren, maar de praktijk moet uitwijzen hoe goed dit soort ‘science fiction’ daadwerkelijk functioneert. Omdat de Kinect is bijgevoegd, zal het ontwikkelaars wel sneller bewegen om er iets mee te doen in hun spellen.

Meer dan alleen gamen

Microsoft maakte vanaf het begin duidelijk dat zijn Xbox One meer is dan alleen een spelcomputer en startte zijn demonstratie met de wijze waarop de console samenwerkt met je televisie.

Je kunt via de Xbox One schakelen tussen games, televisieprogramma’s, het internet, films en Skype dankzij het geluid van je stem. Je kunt ook multitasken, wat inhoudt dat je spellen en andere apps gelijktijdig kunt draaien.

De Xbox One is geen vervanger van je tv-ontvanger, maar je kunt het kastje wel aansluiten op de console. Zo kun je de bediening van de kanalen regelen via de Xbox One en zelfs een gepersonaliseerde televisiegids maken waar je favoriete programma’s en diensten zijn weergegeven.

Zowel de PS4 als de Xbox One zullen worden uitgerust met streaming videodiensten, maar de integratie van je digitale televisie staan voorlopig niet op het programma voor de Sony-console.

Gemeenschap en sociale media
Tijdens de presentatie van de PS4 in februari kwam Sony duidelijk met een heel andere boodschap op de proppen dan voorheen. Hoewel het PlayStation Network enorme verbeteringen heeft gekregen (vooral als je een Plus-lidmaatschap hebt) zou je het nauwelijks beter kunnen noemen dan de Xbox Live-gemeenschap.

Bij de PS4 mikt Sony daarom op diepe integratie in zijn diensten. Dingen als videochat en Facebook zullen standaard zijn geïntegreerd, zodat je vrienden weten wanneer je een nieuw spel koopt en je al kunt beginnen met spelen voordat het zelfs maar is gedownload.

De Share-knop is misschien wel de grootste verandering, omdat spelers er hun spellen mee kunnen ‘uitzenden’, screenshots kunnen nemen of video’s kunnen maken van hun overwinningen. Je vrienden kunnen commentaar leveren op je spel terwijl je bezig bent.

Als een speler vast zit in een lastig stuk van een spel kan hij een vriend te hulp roepen, die dan letterlijk de besturing kan overnemen om hem er langs te krijgen. Niet elke gamer zal die functie vrijwillig gebruiken, maar het is desondanks geweldig dat het mogelijk is.

Via Remote Play kun je games ook streamen naar een PlayStation Vita. Het is niet zeker of dit het geval zal zijn bij elke game, maar het maakt de draagbare spelcomputer er een stuk aantrekkelijker op.

Xbox Live
Microsoft, aan zijn kant, heeft de lijstbeperking van 100 versoepeld en zal zijn achievements een grote opknapbeurt geven. Het schrijft op de Xbox One site dat het nieuwe systeem ‘meer detail krijgt en al je games en ervaringen zal overspannen.’

Andere sociale trekjes van de Xbox One bevatten ingebouwde Skype, de mogelijkheden om trends te volgen op Xbox Live, zodat je kunt zien wat je vrienden het liefste zien of spelen. Met Smart Match kun je naar multiplayerspellen zoeken terwijl je tegelijk bezig bent in andere applicaties.

Dankzij Game DVR kun je automatisch de laatste seconden van je spel opnemen en het resultaat uploaden, zodat anderen het kunnen zien. Abonnees van Xbox Live Gold kunnen niet alleen hun gameplay live streamen, inclusief de optie om stem en video toe te voegen via Kinect, maar ook andermans streams bekijken.

Prijs en tweedehands spellen

De Xbox One zal in november op de markt komen voor 499 euro, terwijl je voor de PS4 honderd euro minder hoeft neer te tellen. Het is wel zo dat de Microsoft-console zal worden geleverd met een harde schijf van 500 GB, terwijl Sony zich nog stil houdt over de opslagcapaciteit van de PS4.

Beide consoles zullen ongeveer rond dezelfde tijd op de markt komen, maar het ligt in de lijn der verwachtingen dat Sony verschillende versies van zijn nieuwe spelcomputer zal uitbrengen. Tot die tijd is het verhaal simpel: de PS4 is een stuk goedkoper dan de Xbox One.

Over terugwaartse compatibiliteit met oudere spellen is het verhaal eveneens kort. Microsoft zegt  ‘nee’ en Sony zegt ‘niet meteen, maar misschien in de toekomst.’

Tweedehands spellen en internetverbinding
Sony zal geen verplichting hangen aan de PS4 om verbinding te maken met het web om te kunnen spelen. Microsoft, zoals je eerder hebt kunnen lezen, heeft die verplichting wel.

De PlayStation 4 zal ook geen voorwaarden stellen aan het doorverkopen van gebruikte spellen. “Als een gamer een PS4-spelschijf koopt, hebben ze het recht om die schijf te gebruiken. Je kunt hem aan een andere persoon verkopen, uitlenen aan een vriend, of hem zolang houden als je zelf wilt.”

Sony toont daarmee een heel andere filosofie dan wat Microsoft heeft laten zien met de Xbox One. Gamers hebben boos gereageerd op Microsofts beperkingen rondom doorverkoop van spellen, maar we vragen ons af hoe spelontwikkelaars denken over Sony’s houding.

Zoals we al eerder hebben gezegd, is het moeilijk om al te zeggen welke console populairder zal zijn na de definitieve lancering rond de kerstdagen. Sony lijkt de consument meer voorop te stellen, maar dat neemt niet weg dat beide consoles prijzige hebbedingen zijn.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business