Nieuws

Wanneer kun je Windows 8.1 installeren?

Het lijkt er nog altijd op dat pc-bouwers eind augustus aan de slag kunnen met Windows 8.1, maar thuisgebruikers zullen nog een paar maanden moeten wachten voor ze het kunnen installeren.

Het tijdstip waarop Microsoft de zogenoemde release to manufacturing-versie (RTM) van Windows 8.1 vrijgeeft, nadert met rasse schreden. Dit is typisch de versie die is bedoeld voor toestelmakers en zodoende minder interessant voor thuisgebruikers.

Want wanneer kunnen wijzelf de grote update van Windows 8 definitief installeren? Microsoft houdt de lippen nog stijf op elkaar, maar ZDNet-collega Mary Jo Foley heeft een redelijke inschatting van wanneer dat zal zijn.

Afgelopen weekend dook een vrij recente bouwversie op (versienummer 9471) van Windows 8.1. Voor zover wij weten is dit een zogenoemde pre-escrow build, een versie waarvoor de code al is bevroren maar waar nog wat laatste testrondes op worden gedaan.

[related_article id=”161452″]

De testversie bevatte onder meer een nieuwe gebruiksaanwijzing en navigatietips, iets wat Microsoft bij de bekendmaking van Windows 8.1 had beloofd.

Rustige voorbereiding
Het lijkt er dus aardig op dat Windows 8.1 voor OEMs op schema ligt, maar er is een stuk meer onduidelijkheid over de publiek beschikbare versie. Foley heeft begrepen dat Microsoft niet van plan is om zijn MSDN- of Technet-abonnees vroege toegang te geven tot de update, terwijl het dat vorig jaar wel deed met Windows 8.

Foley had enkele maanden geleden ook opgevangen dat het bedrijf uit Redmond het gat tussen de lancering van de RTM-versie en de definitieve versie kleiner wilde maken, een uiting van de nieuwe ‘rapid release’-cyclus die het wil introduceren.

Maar volgens een tipgever binnen het bedrijf is Microsoft van plan om te wachten tot half oktober voor het de publieke versie van Windows 8.1 aan het publiek voorschotelt. Dat zou het startschot betekenen voor de algemene beschikbaarheid en zou gelijkvallen met de presentatie van een vloot nieuwe toestellen van zijn hardwarepartners.

Als dit gerucht klopt, heeft Microsoft alsnog binnen het jaar een nieuwe Windows-versie klaar, terwijl het verloop tussen Windows 7 en 8 nog drie jaar was.

Grootse lancering
Microsoft kan zijn voordeel doen met het uitstellen van de lancering, omdat het meer tijd heeft om bugs te verwijderen via patches en updates. Het zou de softwaremaker ook de gelegenheid geven om een groots lanceringsevenement voor te bereiden, die de wat tegenvallende presentatie van Windows 8 kan overvleugelen.

Als de vertraging blijkt te kloppen, is dat een teleurstelling voor de dappere gebruikers die de previewversie van Windows 8.1 op hun toestel hebben geïnstalleerd. De vroege software zit nog vol bugs, al verwachten we dat Microsoft een vrij grote update zal doorvoeren na het vrijgeven van de RTM-versie.

Het ligt in de lijn der verwachtingen dat Microsoft hetzelfde lanceringsschema zal aanhouden voor Windows Server 2012 R2, ofwel de ‘Blue’-update voor Microsofts serverproduct. Als dat zo is, zullen alle klanten tot half oktober moeten wachten op Windows 8.1.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business