Nieuws

HTML5 wint razendsnel aan invloed bij ontwikkelaars

Steeds meer appontwikkelaars verkiezen de veelzijdigheid van HTML5 boven de superieure gebruikerservaring van 'native' applicaties voor mobiele toestellen, blijkt uit een rapport van Forrester.

“Mobiele ontwikkelaars verdelen hun tijd evenredig tussen native en op het web gebaseerde of hybride ontwikkeling”, zei onderzoeksbureau Forrester in zijn recente rapport Development Landscape 2013.

Het baseert die uitspraak op gesprekken met 478 ontwikkelaars in de Verenigde Staten en Europa. In die groep, zo zegt Forrester, spenderen softwarebouwers 41 procent van hun tijd aan ‘native’ apps, ofwel applicaties die specifiek zijn gebouwd voor een enkel (mobiel) besturingssysteem.

De rest van hun tijd gaat zitten in de ontwikkeling van moderne webapps, waarbij zij 24 procent van hun tijd steken in het mobiele web en 22 procent in de creatie van zogenoemde hybride apps.

[related_article id=”161563″]


 

Forrester schat in dat ontwikkelaars van apps voor consumenten in de toekomst de voorkeur blijven geven aan native apps, terwijl zakelijke ontwikkelaars meer zullen neigen naar op het web gebaseerde en hybride ontwikkeling.

De mobiele app mag dan de meeste aandacht opeisen, maar voor de meeste developers bestaat het grootste deel van hun werk nog altijd uit ontwikkeling van websites, webapplicaties en databaseapplicaties.

Web regeert bij ontwikkelaars
Forrester concludeert dat 63 procent van de ontwikkelaars in de afgelopen jaren heeft gewerkt met webapps en websites, waarbij SQL-applicaties met 62 procent de meest voorkomende categorie was.

Als je ziet dat slechts 30 procent van de ontwikkelaars bezig zijn geweest met mobiele apps of websites, mag het duidelijk zijn dat het web nog altijd domineert bij de technische jongens.

Onder webontwikkelaars wordt HTML5 steeds meer vaste prik, gezien het feit dat zij rekening moeten houden met een groeiend aantal browsers en schermformaten. In een andere telling onder 919 softwarebouwers zag Forrester dat 55 procent van hen HTML5 gebruikt. Zij testen hun producten gemiddeld in vijf browsers.

Opvallend daarbij is dat bekenden van HTML5 twee keer zo vaak mobiele browsers zullen meenemen in hun tests dan ontwikkelaars die de nieuwe webtechnologie niet gebruiken.

iPhone eerste keus, maar Android belangrijker
Forrester keek ook naar de voorkeuren van mobiele appontwikkelaars en hier zijn weinig verrassende resultaten te bespeuren.

iOS geniet met 35 procent nog altijd de prioriteit om apps als eerste uit te brengen, terwijl 27 procent Android de voorkeur krijgt.

Toch geeft 84 procent van de ontwikkelaars aan dat het Android-smartphones als belangrijker ziet dan de iPhone. De iPad wordt echter nog altijd gezien als de belangrijkste tablet en komt op de tweede plek na Android-smartphones om apps voor te ontwikkelen.

Windows Phone verslaat BlackBerry in achterhoede
Hoewel Windows Phone qua marktaandeel mijlenver achterloopt op Android en iOS, geniet het platform duidelijk de voorkeur boven BlackBerry als derde keuze.

Volgens Forrester beschouwde 10 procent van de ontwikkelaars Windows Phone als eerste prioriteit, terwijl het percentage dat hetzelfde denkt over BlackBerry onder de 10 procent ligt. Slechts een op de vijf beschouwt Windows RT als prioriteit.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business