Nieuws

Spectaculaire HD-foto van botsende sterrenstelsels

Ruimtevaartorganisatie NASA heeft een nieuwe, haarscherpe foto vrijgegeven van de twee Antenne-sterrenstelsels. Deze versmelten met elkaar en vormen daarbij miljarden nieuwe sterren.

De twee spiraalvormige Antenne-stelsels begonnen hun vrijage een paar honderd miljoen jaar geleden. Met een nieuw scherp beeld, gemaakt met ruimtetelescoop Hubble, kunnen astronomen een beter onderscheid maken tussen de sterren en supersterrenclusters die worden gevormd tijdens het paringsproces.

Zij kunnen nu de leeftijd van de clusters beter bepalen. De ruimtewetenschappers zien dat slechts zo’n tien procent van de clusters zal overleven, dat wil zeggen ouder worden dan tien miljoen jaar. De rest zal worden uiteengedreven en opgaan in de achtergrond van het nieuwe stelsel.

[related_article id=”160734″]

De oranje ‘klodders’ links en rechts van het midden op het nieuwe HD-beeld zijn de kernen van beide stelsels. Ze bestaan hoofdzakelijk uit oude sterren die worden doorkruist door stof, de bruine gedeelten in de foto. Ooit gaan deze kernen samensmelten. De heldere, blauwe gedeelten bevatten de nieuwgeboren sterrenregio’s. Deze worden omgeven door wolken van waterstofgas, die er fel roze uitzien.

Hubble maakte al eerder foto’s van deze sterrenstelsels, maar dit is het scherpste beeld tot nu toe. Het geeft ons ook een vooruitblik op wat er gebeurt als onze eigen Melkweg over miljarden jaren gaat botsen met zijn buurman, het Andromeda-stelsel.

De Antenne-stelsels werden in 1785 ontdekt door William Herschel, een Britse componist/astronoom van Duitse geboorte. Hij ontdekte onder meer ook de planeet Uranus.

(Foto: NASA, ESA, en het Hubble Heritage Team (STScI/AURA)-ESA/Hubble Collaboration)

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business