Nieuws

Draagbaar gadget geeft schok bij luiheid

De droom van elke directeur komt uit. Er is nu een apparaat dat je bestraft als je even niets doet. Met schokken, een kortstondige verlamming of andere onplezierige prikkels.

Op je lichaam draagbare gadgets zijn helemaal in, en kunnen – als ze de hype overwinnen – ons leven drastisch veranderen. Een Singaporese vormgever heeft een interessante variatie op deze gadgets bedacht.

De Reality Mediator is een set van bedrade sensors die je op je lijf aanbrengt, en die je activiteiten registreren. Het apparaat heeft aparte sensors voor je spieren en je hersenen, plus een gps voor je locatie.

[related_article id=”160734″]

Pijnlijke activators
De sensors zijn gekoppeld aan vier "activators" die zijn verbonden met Arduino-microcontrollers en gevoed worden door een oplaadbare batterij.

Zodra de sensoren merken dat je even stopt met bewegen, nadenken of concentreren, laten de activators je dat weten. Op een niet zo prettige manier. Bijvoorbeeld met elektrische schokjes die je handen kortstondig verlammen, of met warmtekussentjes die heel heet kunnen worden.

Verder op het repertoire van het draagbare gadget staan zeer vervelende trillingen en een hinderlijke pieptoon bij je oor. Maar wees gerust, zodra je in actie schiet, houdt alles meteen op.

Reactie op Google Glass
Je begrijpt dat dit gadget nog niet in de winkel ligt, en mogelijk ook geen hit wordt in 2014. Het is een experiment van Ling Tan, een architect, vormgever en kunstenaar die werkt onder het pseudoniem LingQL. Ze komt uit Singapore maar opereert vanuit Londen.

Natuurlijk wil zij met haar vinding op de eerste plaats iets zeggen. De Reality Mediator lijkt een reactie op de opkomst van draagbare technologie zoals de smartwatch en het fitnesshorloge. In hoeverre laat de consument technologie toe die zijn leven ontwricht?

“Het is vooral ook een kritiek op commerciële draagbare gadgets zoals Google Glass”, licht ze toe tegenover het designmagazine Dezeen. “Deze proberen consumenten van nuttigheden te voorzien terwijl er een marketingstrategie achter zit. Het zijn opdringerige media die de scheiding tussen transparant informatie delen en menselijke privacy helemaal afbreken.”

Toch heeft Ling Tan het ding wel zelf een tijdje uitgeprobeerd. Ze kwam tot de conclusie dat ze haar gedrag aanpast, om de vervelende prikkels maar te voorkomen. Daarbij vroeg ze zich wie er nu eigenlijk de controle had, zij of het apparaat.

Komt de Reality Mediator ooit daadwerkelijk op de markt? Je weet het nooit, misschien heeft Sony interesse. De Japanners namen onlangs een patent op de slimme pruik, die geen pijn doet maar wel ook vol zit met lichaamssensors.

Bekijk ook het onderstaande filmpje over de Reality Mediator.

?

draagbaarfitnessgadgetsgoogle glassmobielnieuwsontspanningsensorssmart businesssmartbusinesssmartwatchstroomstootjes

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals