Nieuws

Ontsnap aan surfcensuur met de PirateBrowser

Regeringen dwingen internetproviders DNS-blokkades op te werpen om sommige websites onbereikbaar te maken. The Pirate Bay heeft daarom de PirateBrowser uitgebracht, specifiek bedoeld om zulke blokkades te omzeilen.

Mocht de naam van het programma PirateBrowser nog enige ruimte voor twijfel overlaten, als je weet dat The Pirate Bay deze browser heeft uitgebracht ter gelegenheid van de tiende verjaardag van deze veelbesproken dienst, dan heb je al meteen een goed idee van de bedoelingen van deze tool.

PirateBrowser is een speciale versie van Firefox. Naast een beperkt aantal configuratiewijzigingen komt het er eigenlijk vooral op neer dat je met behulp van de mee geïnstalleerde Vidalia (een socket secure proxy) via het anonimiserende TOR-netwerk surft. De belangrijkste bedoeling van de makers is echter niet zozeer anonimiteit – want die kan ook het TOR-netwerk je maar tot op zekere hoogte bezorgen – dan wel de mogelijkheid om aan censuur te ontsnappen.

[download_file]

DNS-blokkades
In bepaalde landen namelijk, en dan denken we spontaan aan Noord-Korea en Iran, wordt het internetverkeer zwaar aan banden gelegd. Maar zelfs in landen als Nederland en België heerst een bepaalde vorm van censuur en dwingt de regering internetproviders specifieke DNS-blokkades op te werpen. We laten je raden welke website daarbij vaak ook wordt geviseerd.

[related_article id=”160534″]

Door nu van de PirateBrowser in combinatie met TOR gebruik te maken, omzeil je zulke DNS-blokkades en kan je geblokkeerde sites alsnog bereiken. Dat blijkt inderdaad te werken, maar houd er wel rekening mee dat het surfen merkbaar trager gaat via de PirateBrowser en het TOR-netwerk.

Vergeet ook niet dat alles wat onversleuteld het TOR-netwerk opgaat uiteindelijk ook weer onversleuteld de laatste pc uit het netwerk (de zogenoemde exit-node) verlaat, op weg naar de beoogde (web)server. 

TOR haalt evenmin mogelijke metadata uit documenten die je via deze weg verstuurt. Je privacy is dus geenszins gewaarborgd, temeer omdat je geen zicht hebt op wie de beheerders van zo’n exit-node zijn. En de kans dat daar hackers of veiligheidsdiensten achter zitten is behoorlijk reëel.

Jammer dan ook dat er standaard geen extra extensies met de PirateBrowser worden meegeleverd die meer oog hebben voor dit privacy-aspect. Is dat je voornaamste zorg, dan ben je beter af met het Tails-project, dat wél zulke extensies meelevert met het duo Firefox-Vidalia. Tails zorgt er bovendien voor dat er niets naar je harde schijf wordt geschreven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business