Nieuws

Signal Doctor gaat mp3’tjes genezen

Bij het comprimeren van een geluidsbestand kan tot 90 procent van de audio verloren gaan. Signal Doctor kan een liedje herstellen tot de originele staat.

Harman International kondigde vorige week op de Consumer Electronics Show in Las Vegas aan met software te komen die automatisch gecomprimeerde liedjes analyseert, en vervolgens de geluidskwaliteit verbetert. Zodat gedigitaliseerde muziek weer klinkt zoals deze oorspronkelijk opgenomen is door de artiest. Het programma heet Signal Doctor en wordt later dit jaar verkrijgbaar.

Volgens Harman kan een origineel geluidsbestand tot 90 procent van de audio-inhoud kwijtraken wanneer het gecomprimeerd wordt tot een mp3"tje of muziekstreamingbestand. Signal Doctor kan door de verdwenen inhoud volledig te herstellen het bestand weer terugbrengen in originele staat.

[related_article id=”160734″]

Stereogeluid
“Wanneer je een liedje comprimeert vermeng je het eigenlijk tot een mono-ervaring”, legt algemeen directeur Phil Eyler uit. “Signal Doctor herstelt het stereogeluid. En geeft diepte en sfeer aan de muziek.”

Signal Doctor is gebaseerd op HTML5, Java en CSS. “Dit zijn de beste programmeertalen voor het ontwikkelen van een applicatie voor meerdere platformen”, vindt Eyler. “Dat is het voordeel van de technologische vooruitgang. Dat je met dezelfde software op meerdere platformen terechtkunt.”

Audiocorrectie
De nieuwe software past een audiocorrectie toe op het bestand. De hoogte van de correctie is afhankelijk van de kwaliteit van het binnenkomende signaal. Wanneer je een cd draait, voegt Signal Doctor geen correctie toe. Maar aan nagenoeg alle gecomprimeerde bestanden voegt het programma een flinke dosis correctie toe.

Daarnaast verwijdert Signal Doctor ook zogeheten artifacts. Dit zijn kleine foutjes of extra geluidjes die ontstaan zijn tijdens het comprimeerproces.

Voorspelmodel
Signal Doctor werkt automatisch. De software gaat op zoek naar gecomprimeerde bestanden en herstelt deze zonder tussenkomst van de gebruiker. Het programma voegt niet blind effecten toe. Harman heeft een voorspelmodel ontwikkeld dat op basis van de huidige inhoud weet wat er verloren is gegaan. Dat wordt hersteld.

“De software herstelt zelfs het kleinste detail”, laat Harman International in een mededeling weten. “Het verscherpt de dynamische geluiden van percussie-instrumenten, brengt de zang weer tot leven en verduidelijkt de hoge tonen van de bekkens. Alles wat door compressie kan verdwijnen of doffer wordt, keert terug in stereo zoals oorspronkelijk bedoeld.”

Signal Doctor is volledig geïntegreerd in de producten van Harman en beschikbaar voor autofabrikanten als audiosysteem in voertuigen. Voorlopig is de service niet los te verkrijgen, maar Harman bekijkt de opties om een app te ontwikkelen voor mobiele apparaten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business