Nieuws

Spotify haalt uit naar Beats Music en Radiohead

Daniel Ek van Spotify is niet onder de indruk van nieuwe concurrent Beats Music. En hij heeft nog een boodschap voor zijn criticaster Thom Yorke van Radiohead.

Daniel Ek, de oprichter van streamingdienst Spotify, heeft geen goede woorden voor nieuwe concurrent Beats Music, noch voor Thom Yorke van Radiohead.

Met Beats Music heeft de populaire Zweedse streamingmuziekdienst er een rivaal bij. De nieuwkomer werd dinsdag gelanceerd in de VS en krijgt steun van de artiesten Trent Reznor van Nine Inch Nails en rapper Dr. Dre, die onder het merk Beats al meer producten promoot. Voor Beats Music moet een luisteraar vooralsnog wel gewoon betalen: 10 dollar per maand na een proefperiode van slechts twee weken.

[related_article id=”160734″]

Onder meer de muziek van Radiohead is op Beats Music te beluisteren. Dat is een opmerkelijk statement van de Britse groep, want frontman Thom Yorke (foto) bekritiseerde Spotify vorig jaar openlijk en trok de muziek van zijn band terug van het Zweedse streamingstation, dat je tegenwoordig gratis op je mobiel kunt beluisteren.

Maar Daniel Ek van Spotify is niet bijster onder de indruk, zo leren we uit een interview met het Amerikaanse muziekmagazine Billboard. “Beats is een concurrent, absoluut. Als het mensen de waarde van streaming kan laten inzien, is het zeker oké. Maar wij doen het anders. Wij plakken er niet zomaar de merknaam van een of andere bekendheid op, in de hoop dat het dan wel goed is. Wij zijn een sociale dienst, een bedrijf met een product. Men heeft vaker geprobeerd ergens een merk op te plakken met de gedachte dat zoiets wel genoeg is. Maar men heeft daarin gefaald: Microsoft, Nokia… vele grote bedrijven.”

Radiohead
Ook wil Ek in het interview met Billboard nog een woordje kwijt over Thom Yorke. “Hij zegt: ‘Meer dan een miljoen streams levert me maar een paar duizend dollar op. Een miljoen downloads daarentegen betekent een miljoen dollar – dus Spotify is niet goed.’ Maar downloads en streams kun je niet met elkaar vergelijken. En met 24 miljoen gebruikers hebben we momenteel overigens al miljarden streams.”

Andere aanpak Beats Music
Spotify onthulde onlangs een website waarop het aangeeft dat het al een miljard aan royalty’s heeft vergoed. Maar de Zweedse dienst krijgt nog altijd veel kritiek van artiestzijde. Beats Music wil het anders aanpakken. Het zegt voor elke song hetzelfde bedrag te betalen.

“Beats Music is gebaseerd op het geloof dat alle muziek waarde heeft”, zegt Trent Reznor. “Het moet zowel betekenis krijgen voor de artiesten als voor hun fans. We willen ervoor zorgen dat artiesten inkomsten ontvangen, terwijl we hun band met de fans proberen te versterken.”

Het is nog niet bekend wanneer Beats Music opent in Europa. Eerder deze week maakte ook MegaUpload-oprichter Kim Dotcom bekend dat hij dit jaar een muziekstreamingdienst zal openen.

 

(Foto: Pixonstage.com)

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business