Nieuws

Androidmalware rijst op uit as van Flappy Bird

Verschillende antivirusleveranciers waarschuwen voor applicaties die zich voordoen als het populaire spelletje Flappy Bird, maar malware bevatten.

De beslissing van de ontwikkelaar van Flappy Bird om zijn populaire spelletje offline te halen, heeft een vervelend gevolg. Het is een uitgelezen kans voor malwarebouwers om argeloze gebruikers in de val te lokken.

Antivirusleverancier Sophos heeft vastgesteld dat er in alternatieve Android-appwinkels verschillende applicaties worden aangeboden die zich voordoen als Flappy Bird, maar eigenlijk je smartphone of tablet met malware besmetten.

[related_article id=”160734″]

Ook Trend Micro deed reeds melding van het probleem. Het gaat volgens de beveiligingsexpert in veel gevallen om apps die berichten versturen naar betaalnummers, waardoor het slachtoffer geld afhandig wordt gemaakt.

Sophos en Trend Micro waarschuwen gebruikers dan ook om zeker geen apps te downloaden die zichzelf Flappy Bird noemen. De originele versie van het spelletje werd dit weekend offline gehaald door zijn ontwikkelaar Doug Nguyen, omdat het grote succes hem naar eigen zeggen te veel werd en het spelletje te verslavend is.

Het gratis spelletje voor Android en iOS werd reeds in mei vorig jaar gelanceerd, maar bleef gedurende enkele maanden onzichtbaar tot het eind januari plots bovenaan de lijst van meest gedownloade apps opdook in zowel de Apple App Store als de Google Play Store. Flappy Bird telt meer dan 50 miljoen downloads en hoewel het niet langer kan worden gedownload, brengt het nog altijd 50.000 dollar per dag op aan advertentie-inkomsten dankzij de miljoenen mensen die het blijven spelen.

Update 13/02/2014: Flappy Bird is en blijft offline, je kan het dus niet langer downloaden uit de Apple App Store of Google Play Store. Heb je het spelletje niet op je apparaat staan, maar ben je toch benieuwd waar het nu allemaal precies om te doen is, dan kan je het ook gewoon in je browser spelen. Een lezer heeft ons via mail getipt dat er een HTLM5-webversie van het spelletje bestaat. Die vind je hier.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business