Nieuws

Nvidia toont nieuwe grafische kaarten

Chipmaker Nvidia brengt nieuwe grafische kaarten op de markt die sneller zijn en betere prestaties leveren dan de voorgangers. Een goede reden voor veel gamers om hun pc-systeem een keer te upgraden.

Nvidia heeft gamers dinsdag een blik op de toekomst gegeven met het tonen van de nieuwe grafische kaarten die vanaf nu beschikbaar zijn.

Het verschijnen van een nieuw vlaggenschip gaat vaak gepaard met veel bombarie en de bewering van Nvidia de "snelste kaart ooit" te hebben opgeleverd, maar bij de nieuwe GeForce GTX Titan Black loopt het toch wat anders.

Hoewel de grafische kaart duidelijk superieur is aan de originele Titan die vorig jaar uitkwam, is er niet eens een persbericht uitgegaan om deze opvolger aan te kondigen. Alleen een speciale website.

Specificaties
Een snelle blik naar de specificaties verklaart wellicht waarom Nvidia voor een "stille" lancering heeft gekozen. Er is namelijk niet veel veranderd, slechts een paar kleine upgrades in de kloksnelheden.

De grootste vernieuwing is de hoeveelheid GDDR5 RAM-videogeheugen. Het aantal is verdubbeld (6 GB) ten opzichte van de originele Titan. Dit levert een verbetering van grofweg vijftien procent op.

Het goede nieuws is dat je voor deze kleine snelheids- en prestatieboost niks extra"s betaalt. De GeForce GTX Black Titan is voor dezelfde prijs te krijgen als zijn voorganger. Het vervelende nieuws is dat dit bedrag rond de 1.000 euro ligt.

GeForce GTX 750
Wie niet zo diep in de buidel kan of wil tasten, komt uit bij de nieuwe GeForce GTX 750 Ti en GeForce GTX 750, die gericht zijn op de midrangemarkt. Er zitten nieuwe chips op met de Maxwell-architectuur. Deze zijn vijftig procent sneller dan voorganger Kepler en eens zo efficiënt in het gebruik van energie. Het is voor het eerst dat deze grafische chips op de markt komen.

Door het verminderde stroomgebruik heb je geen speciale connectors meer nodig om de videokaart van energie te voorzien. Daarnaast draaien ze bijna geruisloos, waardoor je ze zonder problemen in een kleinere pc kunt gebruiken.

Pc-markt
Nvidia staat traditioneel bekend als fabrikant van grafische processing units (GPU"s) voor computers en gameconsoles. Vanwege de afname van pc-verkopen staat de markt echter onder druk.

Desondanks heeft Nvidia het voor elkaar gekregen goede GPU-verkoopcijfers te tonen. De release van de nieuwste Maxwell-chips dragen daar alleen maar aan bij wanneer pc-gamers hun systeem gaan upgraden.

Upgraden
Volgens Nvidia upgradet de gemiddelde gamer zijn systeem eens per vier jaar. Op het moment is Nvidia"s GeForce 550 Ti – gebaseerd op Fermi-architectuur uit 2010, de voorganger van Kepler – de populairste GPU in zijn klasse. Dit blijkt uit cijfers van spellenplatform Steam. Dat betekent dat de kans groot is dat deze gamers op korte termijn hun systeem upgraden, wellicht met de Maxwell-chip.

Maxwell is al beter dan Kepler, maar vergeleken met Fermi is er nog meer winst te halen voor gamers. De nieuwe chips zijn namelijk twee keer sneller en vier keer zo energie-efficiënt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business