Nieuws

Optimaliseer de helderheid en kleur van je scherm

Iedereen wil natuurgetrouwe beelden op zijn monitor. Dat kan alleen maar als je beeldscherm is gekalibreerd, liefst met de nodige gammacorrectie. QuickGamma stuurt helderheid en kleurverhoudingen bij.

Als je foto’s op je scherm bekijkt, dan wil je die natuurlijk het liefst zo natuurgetrouw mogelijk, met een optimale helderheid en in de beste kleurverhoudingen.

Zo’n optimaal beeld vereist een schermkalibratie, en met name aanpassing van de gammawaarde. Dat is precies waar QuickGamma voor dient.

[download_file]

Het klopt weliswaar dat er in Windows 7 en hoger een tool zit ingebouwd waarmee je het beeldscherm kan kalibreren, maar de ‘gammakaart’ die daarvoor wordt gebruikt, is niet meteen de beste. QuickGamma daarentegen gebruikt de onvolprezen kaart van Norman Koren en is daardoor beter geschikt om de gammawaarde te optimaliseren.

[related_article id=”160734″]

Alles draait dus rond gammacorrectie, de niet-lineaire operatie om de lichtintensiteit, luminantie of helderheid van het beeld bij te sturen. Overigens wijzig je hierdoor automatisch ook de RGB-verhouding. Vandaar dat gamma zich ook wel laat definiëren als “de evenredigheid tussen de helderheid van het beeld en het videosignaal”.

Opstarten
Wanneer je QuickGamma opstart op een systeem met meerdere monitoren, moet je eerst aangeven welk beeldscherm je precies wil optimaliseren. Op dat scherm verschijnt dan een venster met een aantal verticale balken. Het is op basis van de weergaven van deze balken dat je een en ander kunt bijsturen. Eerst zijn dat de instellingen van het beeldscherm zelf, zoals de helderheid, het contrast en kleurtemperatuur (bij voorkeur 6500K).

Daarna is het de beurt aan het programma zelf: met behulp van + en – knoppen kan je namelijk de gammawaarde bijsturen en ook dat doe je op basis van de weergave van die verticale balken. Standaard gebeurt dit op het niveau van de grijswaarden, maar het is ook mogelijk dat voor elke RGB-kleur afzonderlijk te doen. Hoe dan ook, om hier op een correcte manier mee aan de slag te gaan doe je er goed aan de bijhorende helpfunctie te raadplegen.

Na afloop creëert QuickGamma een ICC-profiel voor het beeldscherm, op basis van de geselecteerde kleurruimte. Dit profiel bevat de vcgt-tag met de zogenaamde LUT-data voor de gammacorrectie (LookUp Table). Dit profiel wordt meteen in Windows geïnstalleerd en als standaardprofiel voor de monitor gebruikt, waarna Windows 7 dat automatisch zal oppikken en bij elke start of herstart gebruiken.

(Beeld: Valeriy Lebedev)

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business