Nieuws

Providers mogen worden verplicht om sites te blokkeren

Europese rechtbanken mogen volgens het Europese Hof internetproviders ertoe verplichten om websites met illegale inhoud te blokkeren.

Europese rechtbanken mogen internetproviders ertoe verplichten om websites met illegale inhoud te blokkeren. Dat heeft het Europese Hof van Justitie beslist.

Het Europese Hof deed die uitspraak naar aanleiding van een Oostenrijkse rechtszaak waarbij provider UPC Telekabel Wien werd verplicht om de toegang tot de website kino.to te blokkeren, omdat die beeldmateriaal van de tekenfilmserie ‘Wickie de Viking’ aanbood, zonder goedkeuring van het Duitse bedrijf dat de auteursrechten bezit.

De Oostenrijkse provider was niet opgezet met die uitspraak en stelde dat de blokkering weinig zou uithalen, omdat die toch te omzeilen valt. Bovendien zouden er erg hoge kosten mee gemoeid zijn. De rechter besloot daarop om de kwestie bij het Europese Hof van Justitie neer te leggen. Dat juridisch orgaan buigt zich niet over specifieke zaken, maar behandelt algemene vragen van rechters uit de Europese lidstaten.

Het Europese Hof heeft nu beslist dat de inbreuk op het auteursrecht zwaar genoeg is om een blokkade van websites die het auteursrecht schenden af te dwingen bij de internetproviders. Het maakt daarbij bovendien niet uit of de klanten van de provider de website effectief bezoeken of dat de provider al dan niet een handelsrelatie heeft met de website.

De uitspraak betekent echter niet dat websites vanaf nu lukraak mogen worden geblokkeerd. Het is aan de nationale rechters om de afweging te maken of een blokkade al dan niet gerechtvaardigd is. Er moet een evenwicht worden gevonden tussen de bescherming van het auteursrecht  en andere grondrechten, zoals het recht op informatievrijheid.

In België wordt zo al sinds 2011 de toegang tot de beruchte torrentsite The Pirate Bay geblokkeerd door Belgacom en Telenet, al is dat volgens sommige partijen nog niet voldoende. In Nederland was er recent nog discussie over het nut van een gelijkaardige blokkade en werd de blokkering zelfs opgezegd. De Nederlandse providers zijn niet langer verplicht om The Pirate Bay te blokkeren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business