Bing wordt sneller met programmeerbare chips
Onderzoekers van Microsoft Research hebben een experiment met field-programmable gate arrays succesvol afgerond en klaargestoomd voor implementatie.
FPGA’s zijn chips die op maat geconfigureerd en geprogrammeerd kunnen worden nadat ze gebakken zijn. De researchers werkten samen met het Bing-team aan project Catapult. Daarbij werden meer dan 1.600 servers in de Microsoft-datacenters uitgerust met Intel Xeon-processors en Altera-FPGA-chips.
[related_article id=”161452″]
Het doel van het proefproject was om te kijken of de chips snellere en betere zoekresultaten konden halen tegen een lagere kostprijs. Het antwoord op die vraag bleek ‘ja’ te zijn en daarom zal Micrsoft vanaf volgend jaar alle Bing-servers met dit soort silicium uitrusten.
Op maat geprogrammeerd
“Het systeem krijgt de zoekaanvragen binnen van Bing en laat een groot deel van het werk aan de FPGA’s”, zo legt het magazine Wired de nieuwe technologie uit. “Die zijn op maat geprogrammeerd voor het zware rekenwerk waarmee bepaald wordt welke webpagina’s in welke volgorde worden doorgestuurd.”
Volgens Microsoft handelen de chips de algortimes van Bing veertig keer sneller af dan een gewone CPU. In het algemeen zouden de zoekresultaten dubbel zo snel boven moeten komen. Daardoor kan Microsoft het aantal servers dat ingezet moet worden halveren.
Einde van Wet van Moore
Microsoft werkt al enkele jaren aan FPGA-technologie. In een white paper voorspellen de onderzoekers van het bedrijf dat het programmeren van de chips nog verbeterd zal moeten worden in toekomst. Momenteel worden daar talen als Scala, OpenCL en speciale FPGA-tools voor gebruikt. Binnen tien tot vijftien jaar zou er echter nood zijn aan meer geïntegreerde tools. Op die manier zouden de chips een antwoord kunnen vormen wanneer de Wet van Moore aan zijn einde komt. Die stelt dat het aantal transistoren in chips elke twee jaar verdubbelt.