Nieuws

Providers klagen samen Britse geheime dienst aan

De Britse geheime dienst GCHQ viel Europese providers aan om data af te kunnen tappen, zo onthulde Edward Snowden. De internetaanbieders slaan nu terug met een rechtszaak.

De Britse veiligheidsdienst GCHQ wordt vandaag aangeklaagd door zeven internationale internetproviders. Zij willen de geheime dienst zo dwingen om aanvallen en spionage op belangrijke internetknooppunten te stoppen.

Ook de Nederlandse provider Greenhost (Publeaks) heeft zich aangesloten bij de klagende partij, naast providers uit de VS, Engeland, Zimbabwe en Duitsland en de belangenorganisatie Privacy International.

[related_article id=”158578″]

De klacht kan worden ingediend doordat klokkenluider Edward Snowden de werkwijze van GCHQ uit de doeken deed. Zo zouden medewerkers van Belgische provider Belgacom zijn besmet met spionageprogramma"s, zodat GCHQ toegang kon krijgen tot de infrastructuur van het bedrijf.

“De grote hoeveelheid aanvallen op providers ondermijnt het vertrouwen dat we allemaal hebben in het internet en bedreigt een van de krachtigste middelen voor democratie en vrijheid van meningsuiting", zo zegt Carly Nyst, jurist van Privacy International. "Het schaadt ons vertrouwen in de interneteconomie en de rechten van iedereen die het gebruikt. Deze onrechtmatige activiteiten, gezamenlijk ondernomen door de GCHQ en de NSA, moeten onmiddellijk stoppen.”

Levens op het spel
Sacha van Geffen, directeur van Greenhost, vindt het vooral kwalijk dat de beveiligde infrastructuur die zij proberen te leveren voor journalisten, activisten en klokkenluiders in gevaar wordt gebracht. “Infiltratie door externe partijen als de GCHQ maakt onze systemen onbetrouwbaar en kwetsbaar en zet de levens van velen op het spel. Het ongericht afluisteren van burgers criminaliseert hen zonder enige rechtsgrond. Ongeautoriseerde infiltraties van ons netwerk beschouwen wij als crimineel en moeten onmiddellijk stoppen", aldus Van Geffen.

Of Greenhost zelf is aangevallen kan het bedrijf niet bewijzen, maar uit de documenten van Edward Snowden blijkt in ieder geval dat vergelijkbare doelwitten door GCHQ worden genoemd, wat volgens de samenwerkende providers reden genoeg is om de zaak aan te spannen.

Europees Hof
De huidige klacht is ingediend bij het Investigatory Powers Tribunal, een instantie die klachten over inlichtingendiensten behandelt. Mocht de aanklacht daar niets opleveren, dan wordt de stap naar het Europees Hof van Justitie overwogen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business