Nieuws

Microsoft volgt Google met Europees vergeetformulier

Microsoft werkt aan een webformulier waarmee Europese gebruikers kunnen vragen om zoekresultaten over hun persoon uit Bing te verwijderen.

Microsoft lanceert binnenkort een webformulier, vergelijkbaar met dat van Google, waarmee Europese gebruikers kunnen vragen om zoekresultaten over hun persoon uit Bing te verwijderen.

Bing wordt in Europa door nog geen drie procent van de internetbevolking gebruikt, maar dat betekent niet dat Microsoft niet moet voldoen aan de recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Dat oordeelde in mei dat elk individu het recht heeft om zoekresultaten uit online zoekmachines te laten verwijderen, als die zijn privacy schenden of niet langer relevant zijn.

[related_article id=”161452″]

Het Europese Hof deed de uitspraak in een rechtszaak tegen Google, dat sindsdien een webformulier online heeft geplaatst voor het indienen van verwijderverzoeken. Google heeft in Europa een marktaandeel van meer dan 92 procent en kreeg ondertussen al meer dan 70.000 verzoeken te verwerken.

Microsoft volgt Google met een eigen vergeetformulier, maar het is nog niet bekend wanneer dat wordt ingevoerd of hoe het bedrijf de verwijderverzoeken zal afhandelen. Het voorbeeld van Google leert dat de praktische uitwerking niet altijd eenvoudig is, omdat er geen officiële richtlijnen bestaan. Dat heeft er onder meer al toe geleid dat Google enkele verzoeken deels heeft moeten terugdraaien.

Ter verduidelijking, het gaat alleen om het verwijderen van zoekresultaten. De webpagina waar het resultaat naar verwijst blijft online beschikbaar, maar wordt niet meer aangeboden in de zoekmachine. Dat geldt bovendien alleen voor de Europese versies van de zoekmachine omdat de uitspraak van het Europese Hof alleen binnen Europa rechtsgeldig is. De verwijderde zoekresultaten zijn dus wel nog altijd vindbaar via niet-Europese zoekmachines.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business