Nieuws

Brits parlement negeert Europese privacyuitspraak

Het Brits parlement negeert een recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie tegen het bewaren van e-mail en telecomgegevens van burgers.

Het Europees Hof van Justitie mag dan onlangs de regels omtrent de bewaarplicht van gegevens van burgers ongeldig hebben verklaard, het Britse Parlement lijkt hier niet mee in te stemmen en nam vandaag een noodwet aan die het mogelijk maakt om data langer op te slaan.

De Europese bewaarplicht verplichtte overheden tot het opslaan van e-mail en telecomgegevens van burgers voor een periode van minstens een jaar. Volgens het Europees Hof van Justitie maakte deze richtlijn echter een te grote inbreuk op de rechten op privacy van Europese burgers. Er zouden meer gegevens worden bewaard dan strikt noodzakelijk, waaronder de "metadata" waarin telefoonnummers, de tijd van gesprekken, e-mails en locatiegegevens van telefoons worden opgeslagen.

[related_article id=”158578″]

Het Britse Parlement wil deze regels echter in stand houden. Privacyorganisaties melden dat de wet zelfs zou zijn uitgebreid. Onder druk van de Labour Party werd er wel een amendement toegevoegd waardoor de wet elke zes maanden opnieuw onder de loep wordt genomen. Wat vooral opvallend is aan de hele zaak is de gevolgde procedure, waarbij de noodwet in slechts drie dagen door het Lagerhuis is gedrukt. Normaal duurt het aannemen van wetten weken of zelfs maanden en de oppositie spreekt dan ook van "een belediging" en vergelijkt het snel doorvoeren van de wet met "democratische roof die doet denken aan een losgeslagen staat". De voorstanders van de wet menen echter dat met de opslag van gegevens een flinke slag kan worden toegebracht aan criminele organisaties en netwerken van terroristen en pedofielen. De wet werd aangenomen met 498 stemmen voor en slechts 31 stemmen tegen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business