Nieuws

Het begin van het mobiele tijdperk in zes gadgets

Een duik in de archieven: deze zes mobiele toestellen zijn de voorouders van de technologische snufjes van vandaag.

Ondanks de reuzensprongen die er al in gemaakt zijn, is mobiele technologie helemaal nog niet zo oud. En in de begindagen waren er een paar opvallende gadgets die de weg hebben geëffend voor de mobiele toestellen van vandaag. Deze zes hadden een enorm grote impact.

Palm Pilot 1000

[related_article id=”161563″]

De originele Palm Pilot, gelanceerd in 1996, was revolutionair voor mobiele technologie. De draagbare personal digital assistant (PDA) hield de contacten, to-do’s en agenda van z’n eigenaar bij.

Die eigenaar moest wel een speciale inputmethode aanleren, Graffiti, om vloeiend met het toestel om te kunnen – iets wat miljoenen mensen dan ook deden. De Palm Pilot synchroniseerde de data van z’n eigenaars via HotSync. De handheld werd met een kabeltje verbonden met de desktop en hield zo alle info aan beide kanten actueel.

De grootste impact die de Palm Pilot op het mobiele landschap zou hebben was de introductie van apps, hoewel die toen nog niet zo genoemd werden. Het toestel ondersteunde programmaatjes die het uiterst veelzijdig maakten; er verschenen dan ook gespecialiseerde apps voor veel doeleinden.

Zowel het bedrijf als het toestel is verdwenen, maar hun invloed op het mobiele veld is duidelijk.

OmniSky Minstrel V

In de begintijd van mobiele technologie waren er geen datanetwerken om toestellen met elkaar te verbinden. De meestgebruikte manier om een gadget te connecteren was via het gsm-netwerk, ook al was dat tergend traag.

De Palm Pilot XV was een erg populair toestel, en dus bouwde het bedrijf in 1999 de OmniSky Minstrel V, die je kon vastklikken aan de achterkant van de Pilot. De Minstrel was een modem voor cellulaire data, zodat je de Pilot online kon laten gaan wanneer jij dat wou.

Net zoals de Pilot had de Minstrel een oplaadbare batterij. Omdat hij verbinding kon maken met het gsm-netwerk, veranderde de OmniSky de Pilot XV in een mobiel e-mailsysteem. De snelheid was afschuwelijk en de verbindingen duur, maar het was de eerste methode die mobiele connectiviteit ook werkelijk naar het grote publiek bracht.

RIM 80

Voor het zich omdoopte tot Blackberry stond het bedrijf bekend als RIM. De uitvinder van de Blackberry draaide eerst mee in de industrie van de bedrijfspagers, en z’n eerste toestel was dan ook gemaakt om bedrijven enthousiast te maken.

De RIM 850 was ook toen al niet hip, maar het was wel een betrouwbare manier om verbonden te blijven met het kantoor. RIM onderhield zelf het beveiligde datanetwerk waarmee dat mogelijk werd.

RIM begon daarna met het produceren van Blackberry-smartphones in alle vormen en maten en veranderde uiteindelijk de bedrijfsnaam naar Blackberry.

Tandy TRS-80 Model 100

Voor computers echt doorbraken, een paar uitzonderingen daargelaten, was de TRS-80 Model 100 hét mobiele toestel voor wie veel moest schrijven. Het werd uitgevonden in 1984 door Kyocera of Japan en uitbesteed aan onder andere Tandy.

Tandy bracht de Model 100 naar de Amerikaanse markt en het toestel werd door z’n doelpubliek meteen omarmd. Het was uiteindelijk een digitale typemachine, met het voordeel dat je de getypte tekst gewoon kon aanpassen op het schermpje.

De Model 100 was vooral erg aantrekkelijk voor journalisten, omdat hij zo klein was. Je kon het toestel overal mee naartoe nemen om het nieuws uit te schrijven, aan te passen, en het door te sturen naar de redactie via een modem. De Tandy TRS-80 Model 100 bracht veel mensen voor het eerst in contact met de voordelen van digitaal werken, in plaats van vast te houden aan typemachines.

Compaq Portable

In den beginne was er alleen de IBM PC, want dat bedrijf had een aantal patenten in handen die de concurrenten buiten te deur hielden. Een klein, beginnend bedrijf genaamd Compaq besloot daarop, in ’83, de houdgreep van IMB op de piepjonge pc-markt te doorbreken.

Dat deed het door een toestel te ontwerpen en te bouwen dat een volledige desktop-pc in één toestel stopte. De Compaq Portable was een massief toestel dat amper draagbaar te noemen is, maar het was wel voor de eerste keer mogelijk om het deksel te sluiten en de machine naar een andere locatie mee te slepen.

Compaq wist dat ze korte metten moesten maken met IBM’s patent op het BIOS van hun pc’s als ze de Compaq op de markt wilden brengen. Dat BIOS was het brein achter het volledige systeem en IBM had het volledig in handen om te vermijden dat iemand anders klonen kon gaan verkopen.

Compaq maakte daarom zijn eigen BIOS, en hield zorgvuldig alle stappen van het ontwikkelingsproces bij om aan te kunnen tonen dat ze nergens code van IBM hadden overgenomen – een strategie die werkte in de rechtszaak die onvermijdelijk volgde. Nu het BIOS openlag en Microsoft MS-DOS ontwikkelde om de andere patenten van IBM te ontwijken, kon Compaq de Portable lanceren – met succes.

De Compaq Portable gaf het startschot voor de mobiele pc, en was de trigger voor de explosieve start van de industrie van pc-klonen.

HP Compaq tc1000

Compaq bleef na de Portable niet op z’n lauweren rusten: het bedrijf bleef innoveren in de mobiele pc-markt. De Compaq tc1000 ging in productie in 2002, net voor Compaq werd overgenomen door HP.

HP erkende de troeven van de tc1000 en liet de productie gewoon doorgaan. De 10 inch “tablet”-pc was een technisch hoogstandje, want het propte een volledige pc-kloon in een toestel van zo’n drie centimeter dik. Compaq had uitgevist hoe ze de componenten moesten verkleinen en – zeer belangrijk – hoe ze de hitteproblemen moesten aanpakken.

De tc1000 kon worden gebruikt als tablet of vastgeklikt aan een draagbaar toetsenbord. Hiermee werd het toestel een extreem mobiele pc die zowel als tablet als als laptop kon worden gebruikt. De tc1000 was daarmee de eerste echte Windows-hybride, een concept dat vandaag steeds populairder wordt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business