Nieuws

Groot robotbrein leert hoe mensenwereld werkt

Een geavanceerd computersysteem dat naar de naam Robobrain luistert, leert momenteel hoe robots interactief met de wereld kunnen omgaan, met de hulp van het internet.

Het internet dat de robots van de toekomst aanleert hoe ze zich moeten gedragen: in theorie een geniaal plan, maar iedereen die al eens een link te ver surfte op het wereldwijde web zal het project van de universiteiten van Cornell, Stanford, Brown en de universiteit van Californië toch met een zekere argwaan volgen.

De opzet van de onderzoekers is om een overkoepelend robotbrein te ontwikkelen waar robots van de toekomst via de cloud vragen aan kunnen stellen wanneer ze iets niet weten. Een robot moet de mensenwereld immers vertaald zien in een opeenvolging van logische processen alvorens hij ermee om kan gaan.

Youtube als lesgever
Robobrain verwerkt momenteel 1 miljard afbeeldingen, 120.000 Youtubevideo’s en 100 miljoen documenten en handleidingen. Het brein leert uit foto’s wat bepaalde gebruiksvoorwerpen zijn, en koppelt die beelden vervolgens aan bijhorende tekst en video. Zo probeert het robotbrein te leren waar voorwerpen voor dienen, en hoe ze gebruikt moeten worden.

Uit een afbeelding haalt het brein bijvoorbeeld een koffiekop. Het leert hoe zo’n kopje eruitziet, en hoe je het kan herkennen in de echte wereld. Vervolgens leert het brein aan de hand van video’s en tekst dat een koffiekop gevuld kan worden met vloeistof. Ook hoe deze moet vastgepakt worden destilleert het computersysteem uit de informatie via het web. Als de kop vol is, moet deze recht worden gehouden, als hij leeg is (bijvoorbeeld bij het leegmaken van een afwasmachine) hoeft dat niet.

Robobrain leert door een proces dat structured deep learning heet. Daarbij wordt informatie omgezet naar verschillende abstracte niveaus. (Een stoel is iets waar een mens op zit. Mensen kunnen ook zitten op krukken, op gras, een bank…)

Melkwegweb
Al die abstracte kennis vertaalt Robobrain in een web van logische argumenten die computers en andere robots kunnen begrijpen. Als een huishoudrobot in de toekomst een voorwerp tegenkomt dat hij niet kent, kan hij Robobrain raadplegen. Robobrain weet dan dat het om een koffiekop gaat, vertelt de robot hoe het die moet vastpakken, en wat je ermee kan doen. “Het web waarin voorwerpen en acties worden weergegeven lijkt op het web waarmee je relaties tussen Facebookgebruikers kunt weergeven”, aldus professor Aditya Jami. “Al zal het web van Robobrain iets groter zijn, ongeveer op schaal van de Melkweg.”

Op de website van Robobrain kan je zien wat het computersysteem al geleerd heeft. Het geheel wordt gestuurd door crowdsourcing: vrijwilligers corrigeren Robobrain waar nodig. Het project is veelbelovend voor robotontwikkelaars. Vandaag moet iedere robot afzonderlijk geprogrammeerd worden voor specifieke taken, maar wanneer robots overweg kunnen met de vaardigheden die Robobrain reeds opdeed, zullen ze verbonden zijn met een steeds groter wordende bibliotheek van robotkennis.

Wanneer het robotbrein accidenteel zelfbewust zal worden, en of de mensheid dan gedoemd is, moeten we afwachten.

machine learningnieuwsrobobrainrobotstructured deep learning

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren