Nieuws

Apple Watch: verlengstuk van de iPhone 6

Apple heeft het publiek op zijn wenken bediend met de nieuwe Watch, een smartwatch van Apple bomvol nieuwe functies en verrassingen. Verschijnt in twee maten.

We hebben er tot een klein uur op moeten wachten tot Tim Cook de gevleugelde “One More Thing” uitsprak. De iWatch is een feit, maar Apple noemt het gewoon Watch. Er hoeft dus blijkbaar niet overal een i voor te staan. Of speelt Swatch daarin een rol, die de naam iWatch jaren voordien had geclaimd?

iPod Nano
De Watch ziet er behoorlijk stijlvol uit met verwisselbare bandjes naar je eigen smaak. Er is zelfs een 18 karaat gouden variant beschikbaar voor wie eerder in de Rolex-categorie past. We vinden dat hij veel weg heeft van de vierkanten iPod Nano, die destijds ook bekend werd door de talloze bandjes die er beschikbaar waren.

[related_article id=”158256″]

Het saffieren glas is een aanraakscherm, maar Apple legt vooral de focus op de ‘kroon’. Deze keer dient die niet om het uur te veranderen, maar om handig te scrollen in bepaalde menugedeeltes. Tijdens de demonstratie werd de kroon weinig gebruikt en was het vooral het aanraakscherm dat de plak zwaaide, maar dat kan in de toekomst met nieuwe apps wel veranderen.

S1-chip
In de Watch zit een hartslagsensor aan de onderkant, vergelijkbaar met de Samsung Gear Live, net als een heleboel bewegingssensoren. De specifieke S1-chip van Apple houdt alles in de gaten, en zit in een waterdichte behuizing. De chip dus wel, maar er is geen woord over de waterdichtheid van het toestel algemeen. We gaan er echter van uit van wel, aangezien er een inductielader beschikbaar is voor de Watch.

Naast de klassieke aanraakfunctie spreekt Apple ook over Force Touch. Uit de presentatie moeten we afleiden dat het aanraakscherm drukgevoeligheden kan meten, maar in de demo lijkt het eerder alsof je net een fractie langer je vinger op het aanraakscherm moet houden. Het doet dienst als een soort van ‘rechterklik’, waardoor je meer functies met het aanraakscherm kunt bedienen.

Leuke extra: je kunt Apple Maps raadplegen op de Watch en in- en uitzoomen met de ‘kroon’. Er is zelfs navigatie beschikbaar waarmee je met trilsignalen weet of je links of rechts moet afdraaien.

Berichten kan de Watch ook lezen én analyseren. Zo heeft het altijd enkele potentiële antwoorden klaar naargelang de inhoud, zodat je niet naar je iPhone moet grijpen. Handig! Enig nadeel? Het werkt voorlopig alleen in de Engelse taal. De Nederlandse ondersteuning zal vermoedelijk nog wel even op zich laten wachten. Berichten typen met de Watch kun je niet, standaard antwoorden of smileys versturen wel.

Zoals je kon verwachten zit spraakassistente Siri in de Watch, net als het gloednieuwe mobiel betalen. Gewoon met je horloge tegen zo’n betaalterminal vegen moet best wel stoer zijn. Er zit een luidspreker in de Watch, maar ermee bellen als Inspector Gadget lukt dus niet. Je kunt wel naar andere Watch-gebruikers kleine tekeningen sturen of zelfs je hartslag. Lijkt ons eerder een gimmick, maar wie weet wordt dit het nieuwe alternatief voor het ‘papiertje sturen in de klas’. Alleszins veel subtieler dan je smartphone boven te halen.

Met alle fitnessapps en activitytrackers is 2014 het jaar van de beweging geworden, en daar doet de Watch gewoon aan mee. Dankzij de hartslagmeter kun je handig tijdens je workout zien hoe intensief je bezig bent. De Watch kan zelfs automatisch detecteren wanneer je fietst, iets wat haast geen enkele fitnessapp goed doet. De speciale Sport-versie heeft verder een aluminium behuizing voor extra stevigheid, net als een zweetbestendig bandje.

Image credit: The Verge

Het grote vraagteken van alles is de autonomie, en niet toevallig is daar met geen woord over gerept. Het zou ons niet verbazen als we maar twee dagen halen met de Watch, mogelijk zelfs nog minder. Wat we al wel hebben gezien, is de handige magnetische inductielader die achter aan de Watch klikt. Voortaan een standaardprocedure elke avond dat je naast je iPhone ook je Watch oplaadt? Wij denken van wel…

Er verschijnen drie versies van de Watch: Apple Watch, Apple Watch Sport en Apple Watch Edition. Daartussen zit een kleinere variant van de gewone Watch, ideaal voor kleinere (vrouwelijke) polsen. Vanaf begin 2015 verkrijgbaar met een startprijs van 349 dollar voor de kleinste versie. Andere prijzen moeten nog worden aangekondigd, hopelijk hebben we daarrond snel duidelijkheid. Enkel compatibel met iPhone 5, 5s, 5c, 6 en 6 Plus.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business