Nieuws

Lichtvoetige mediaviewer

Er bestaan vele viewers voor foto's, video's en audio. Ben je echter vooral op zoek naar een lichtvoetig exemplaar dat je ook vanaf een USB-stick kunt opstarten, dan weet FreeVimager je wellicht te charmeren.

Er zijn uiteraard foto- en videoviewers te kust en te keur, maar FreeVimager heeft in elk geval een paar opvallende pluspunten: de tool behoeft geen installatie (en kan je dus zomaar op een stick zetten) en speelt zowel foto’s als audio af. Ook video’s lust hij wel, althans zolang het om avi-bestanden gaat. Al bij al de moeite dus om de tool enige aandacht te schenken.

FreeVimager is alvast zo vriendelijk om je bij de start te vragen welke bestanden je eventueel voortaan standaard met deze viewer wil associëren. Als je dat verkiest, laat je de tool ook automatisch met Windows opstarten.

[download_file]

Bij de eerste aanblik is het wel even schrikken: je krijgt nauwelijks meer dan een grijs venster te zien, met een beperkt menu en enkele knopjes. Open je echter een fotobestand, dan ruimt dat venster meteen plaats voor het gevraagde plaatje, waarbij de foto zich standaard automatisch aanpast aan de grootte van het venster.

Bevinden zich nog andere foto’s in diezelfde map, dan kun je via pijltjes meteen al tussen de verschillende afbeeldingen bladeren. Of je laat de foto’s automatisch na elkaar in beeld komen in de vorm van een diashow, met keuze uit een zestal transitie-effecten.

Een foto flippen of roteren (in beide richtingen) is slechts een muisklik ver. Er staat echter nog een reeks andere functies ter beschikking – die geen van allen uitblinken in flexibiliteit of kracht, maar des te meer in gebruiksvriendelijkheid. Zo kun je foto’s snel bijsnijden, herschalen, rode oogjes verwijderen, optimalisaties doorvoeren naar onder meer contrast, helderheid en saturatie toe, en de achtergrondkleur aanpassen. Ook metadata opvragen hoort erbij, waarbij je zelf aangeeft in welke ‘categorieën’ je geïnteresseerd bent: exif, iptc, xmp of icc.

Zo bevat FreeVimager nog wel een paar handigheden: foto’s laten zich snel converteren naar diverse kleurdieptes en het is perfect mogelijk een hele reeks afbeeldingen tegelijk bijvoorbeeld te hernoemen en te herschalen, of bepaalde metadata weg te halen.

Audio
Zoals gezegd laat FreeVimager je ook audiobestanden openen. Dat gebeurt echter op een zeer minimalistische wijze: er verschijnt een venstertje met een afspeel- en een pauzeerknop, en dat is het zowat. Maar voor wie een song alleen maar snel even wil beluisteren en geen boodschap heeft aan ballast, hoeft dat niet veel meer te zijn.

FreeVimager moet het duidelijk niet hebben van een indrukwekkende functionaliteit. De tool lijkt ons echter wel handig voor snelle previews en dito bewerkingen – ook wanneer je onderweg bent.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business