Nieuws

Mastercard experimenteert met betalingen via NFC-simkaart

Mastercard en Mobistar experimenteren met contactloze betalingen via een smartphone. Ze gebruiken daarvoor een simkaart met NFC-chip.

Mastercard werkt aan een nieuwe manier van contactloos mobiel betalen via NFC. In samenwerking met enkele partners, waaronder Mobistar, lanceert het een proefproject in ons land.

Vanaf vandaag kan het personeel van Mastercard in België contactloos betalen met hun smartphone bij een aantal retailers en horecazaken in de buurt. Het bijzondere aan het project is dat de NFC-technologie, die de contactloze betalingen mogelijk maakt, ingebouwd is in de simkaart. Het project verloopt in samenwerking met Mobistar, die zijn technologische knowhow en ervaring in mobiele betalingen in de schaal werpt. De operator zal de betaaloplossing later dit jaar ook bij zijn werknemers implementeren.

Het gebruik van een simkaart met ingebouwde NFC-chip, zorgt  ervoor dat de technologie zich sneller kan verspreiden. Hoewel NFC tegenwoordig reeds standaard in heel wat smartphones ingebakken zit, geldt dat lang niet voor ze allemaal. Mastercard heeft bovendien enkele beveiligingsmechanismen ingebouwd die ongeautoriseerde betalingen moeten voorkomen.

Om contactloos met je smartphone te betalen, volstaat het om je toestel op vier centimeter afstand te houden van een contactloze betaalautomaat. Voor bedragen tot en met 25 euro hoeft de klant geen pincode in te toetsen. Het transactiebedrag wordt meteen gedebiteerd van de bankrekening van de klant. De eenvoud en snelheid maakt van deze nieuwe betaalmethode een interessant alternatief voor Proton, dat binnenkort verdwijnt.

“Betalingen via smartphone of tablet zijn al enkele jaren in de lift maar het beperkt zich steeds tot de e-commerce omgeving. Vanaf nu kunnen consumenten hun smartphone omvormen tot een echte digitale portefeuille waarmee ze straks in winkels met contactloze terminals kunnen betalen,” aldus David Dechamps, directeur van Mastercard Benelux. Het bedrijf verwacht dat een groot aantal Belgische betaalterminals binnen het komende jaar de upgrade naar contactloze technologie zullen maken.

De overige partners in het project zijn PrePay Solutions, dat instaat voor de verwerking van de contactloze betalingen, Oberthur Technologies, die de NFC-simkaart en cardlets levert en Penrillian, die de voornaamste technologische ondersteuning voor de mobiele betalingen voor zijn rekening nam.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business