Nieuws

Gratis seminarie: de addertjes van Dropbox, Office365 en co

Voor ons gratis cloudseminarie van 30 september bekijken wij de risico's van populaire clouddiensten als Dropbox, Office365, Youtube en Salesforce. "Gratis diensten willen uw gegevens beveiligen, maar zijn minder bereid om hiervoor aansprakelijk te worden gesteld."

Naar aanleiding van ons gratis cloud seminarie van 30/9 bekijken wij de risico"s van populaire clouddiensten als Dropbox, Office365 en YouTube.

Erik Luysterborg en David Lenaerts van Deloitte Enterprise Risk Services zullen op ons seminarie over cloudcomputing wijzen op eventuele risico"s en ook de contractuele bepalingen (lees: addertjes onder het gras) aantonen van populaire clouddiensten als Dropbox, Office365, Salesforce.com en Youtube. Want die kunnen wel eens voor verrassingen zorgen. Ook hebben zij het over de meer algemene risico"s en aandachtspunten.

Risico"s

De voordelen van cloudcomputing zijn vaak aangehaald. Het zorgt voor een gespreide betaling voor het gebruik van de software, uitbreidbaarheid en flexibiliteit. "Maar er zijn ook heel wat risico"s aan verbonden, en die worden vaak minder belicht", benadrukt Erik Luysterborg, partner bij Deloitte Enterprise Risk Services.

Dat de beveiligingsrisico"s per definitie ook toenemen door in de cloud te stappen, wil Luysterborgh niet gezegd hebben: "Iemand zei me ooit: "a well-configured cloud is a hacker"s worst nightmare, a badly configured cloud is like Eurodisney". Tussen de clouddiensten vind je dus zowel de beste als de slechtste leerlingen van de klas als het op security aankomt."

Andere risico"s verbonden met cloudcomputing zijn onder meer control en compliance. Als u aan klanten zegt dat hun data in België blijven, dan moet u daarmee rekenening houden bij uw keuze van cloudvendor . Ook de maturiteit en betrouwbaarheid van de leverancier is erg van tel: weet u waar u aan toe bent wanneer de leverancier zijn clouddiensten stopzet?

"Maar misschien nog de belangrijkste vraag die u zich moet stellen," aldus Luysterborg, "luidt: is uw organisatie klaar om in de cloud te stappen? Op individueel niveau van een dienst als Dropbox gebruikmaken is één ding, maar als u bedrijfsbreed clouddiensten wil gaan gebruiken, ligt dit anders. Je IT-afdeling moet zich minder bekommeren om dagelijkse zorgen rond beheer, probleemoplossing en upgrades. Zij moeten een meer strategische rol invullen. Dat is een hele stap die soms de nodige tijd vergt."

Locatie

SLA"s zijn een manier om de risico"s in te perken, maar ook dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan."Je kan met cloudproviders al veel afspreken, maar moet ook beseffen: hoe strenger de SLA"s, hoe hoger de prijs van uw cloud. Bovendien moet u opletten voor het paper tiger-syndroom: dat u zo veel restricties en voorwaarden op papier zet, dat de situatie in de praktijk onwerkbaar wordt", stelt Luysterborg.

Andere specifiek juridische risico"s zitten bijvoorbeeld in de locatie van de cloudleverancier, meer bepaald in de vraag welke nationale wet van toepassing zal zijn in geval van betwistingen, en in de intellectuele eigendomsrechten. "Meestal geldt dat u enkel de software huurt en dat de eigendomsrechten dus bij de cloudleverancier blijven, maar wat gebeurt er als u een eigen pakket bouwt boven op een clouddienst? Is dat dan van u of van de leverancier? Dit wil wel eens verschillen", stelt hij. 

Dropbox

Om de problematiek concreet te maken, zal Deloitte op het seminarie een aantal bekende clouddiensten - de online storagedienst Dropbox, Microsofts cloudsoftware Office 365, de videodienst Youtube en de gekende cloud CRM-leverancier Salesforce.com - onderzoeken op risico"s zoals beveiliging, aansprakelijkheid en beëindiging van een contract.

Deze conclusies zullen op het cloudseminarie worden voorgesteld. Wat met aansprakelijkheid, SLA"s en privacy? Welke wet is bijvoorbeeld van toepassing? De clouddiensten Dropbox, Office365, Salesforce en Youtube vallen alle vier bijvoorbeeld onder een andere wetgeving. Voor Dropbox is dat Californië, Office365 Ierland, Youtube Engeland en Salesforce zelfs Zwitserland.

Betalen

De algemene conclusie, allesbehalve verrassend, luidt: hoe meer u betaalt voor uw clouddienst, hoe beter de risico"s worden opgevangen. "En zelfs de gratis diensten doen wel hun best om uw gegevens te beveiligen en beschikbaar te houden," stelt David Lenaerts van Deloitte, "maar ze zijn veel minder bereid om hiervoor aansprakelijk te worden gesteld."

Op 30 september houdt Minoc Data Services een seminarie waarop u alles te weten komt over uw organisatie en de cloud en over clouddiensten in het algemeen.  U krijgt juridische tips, cijfers over cloudgebruik en concrete cases. Meer info over dit seminarie en over onze populaire seminariereeks vindt u op: www.businessmeetsit.be.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business