Nieuws

KU Leuven klaagt tv-programma Koppen aan na hack

Voor een reportage over hacken probeerde het VRT-programma in te breken op het intern netwerk van het UZ Leuven.

Het VRT-programma Koppen zendt vanavond een uitzending uit over hacken. Daarin hebben ze een ethische hacker tevergeefs laten proberen om op het intern netwerk van het Universitair Ziekenhuis in Leuven. De Katholieke Universiteit van Leuven dient nu een klacht in tegen de journalisten.

“Het is immers niet aan journalisten om (te proberen om) gegevens van patiënten te identificeren en te verwerken. Daar bestaan geëgende en veilige procedures voor,” klinkt het in een persbericht. De KU Leuven legt daarom een strafklacht neer bij de onderzoeksrechter tegen de strafbare poging tot hacken van haar servers.

[related_article id=”158578″]

Het universitair ziekenhuis benadrukt dat de hack is mislukt en er geen patiëntendossiers werden buitgemaakt. De firewall die de patiëntendossiers beschermt tegen hackers heeft de aanval verijdeld. De hacker is er wel in geslaagd om in te breken op een server van de groep biomedische wetenschappen van de KU Leuven. Die databank bevatte voornamelijk oudere onderzoeksgegevens en gegevens van vrijwilligers die zich opgaven om mee te werken aan een wetenschappelijk studie.

“Het was niet onze bedoeling om individuele instellingen te viseren,” zegt Luc Rademaekers, hoofdredacteur van VRT Nieuws, tegen Het Nieuwsblad. “De undercoveraanpak van Koppen was de enige mogelijkheid om de onveiligheid van privégegevens in elektronische gegevensbanken aan te tonen.” Hij laat ook weten dat alle tijdens het onderzoek verkregen gegevens zijn vernietigd.

Pol Deltour, secretaris van de Vereniging voor Journalisten, zegt tegen de krant dat de reportagemakers in theorie wel vervolgd kunnen worden vanwege de strafbare feiten die ze hebben gepleegd, maar dat het in praktijk waarschijnlijk niet zal leiden tot een veroordeling omdat de reportage maatschappelijk relevant is en de privacygevoelige gegevens niet worden vrijgegeven. “Een reportage van deze aard heeft als doel om de samenleving te alarmeren voor een bepaalde situatie en de kwetsbaarheid van persoonlijke gegevens aan te tonen,” besluit Deltour.

Beveiliginghackjuridischkoppenkuleuvennieuwsprivacyreportageuz leuven

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals