Nieuws

Intel beveiligt het internet der dingen

Op een bijeenkomst in Londen zette chipfabrikant Intel z'n visie voor het internet der dingen uit elkaar, met als hoogtepunt een nieuw beveiligingsprotocol voor de retail.

Uit de vele voorbeelden die de chipbouwer gisteren naar voren schoof mag het duidelijk zijn: Intel gelooft in de voordelen van het internet der dingen en is vast van plan om zich te profileren in deze relatief nieuwe markt.

Van de revoluties die nodig zullen zijn in datacenters en bij mobiele providers om alle transacties van deze verbonden voorwerpen te kunnen ondersteunen tot proefprojecten voor een slimme stad en een oplossing voor het stropen van neushoorns: Intel richt zijn pijlen op zowel de brede achterliggende technologie als de meest specifieke gebruiksmogelijkheden van deze connected devices.

[related_article id=”161920″]

Philip Moynagh, vicepresident van Intels Internet of Things-groep, benadrukte daarbij vooral het belang van algemene standaarden. "Het IoT bevindt zich op een kantelpunt, net zoals dat een aantal jaren geleden het geval was met het nu alomtegenwoordige internet. De reden waarom we er niet in slagen om verbonden voorwerpen compleet te laten doorbreken, is omdat er geen platform voor bestaat zoals dat voor pc"s wel het geval is."

Philip Moynagh gebruikte alles van een kattenluik tot een slim biervat om z'n punt te maken. Philip Moynagh gebruikte alles van een kattenluik tot een slim biervat om z"n punt te maken.

De meeste toepassingen voor verbonden voorwerpen, stelt Moynagh, denken verticaal: "Elk voorwerp lost één heel specifiek probleem op; een volgend voorwerp een volgend, maar op een totaal andere manier; en ga zo maar verder. Door de afwezigheid van een gedeeld platform wordt er enorm veel tijd en resources verspild."

Intel voegt wat dat betreft de daad bij het woord; het bedrijf is een van de drijvende krachten achter het IIC en het OIC, twee grote consortia die standaarden en overeenkomsten willen bereiken om verbonden toestellen tot volledige wasdom te willen laten komen.

Die standaarden zijn echter niet de enige hindernis die het succes van het internet der dingen in de weg staan. Er ligt een enorm potentieel voor het IoT en verbonden voorwerpen in de wereld van de retail; fysieke winkels zouden door slimmere labels in kleren, verbonden kassa"s en slimme pashokjes op een nieuwe manier de concurrentie kunnen aangaan met webwinkels. Volgens Michelle Tinsley van de retail-afdeling binnen de IoT-groep durven de meeste winkels en winkelketens echter de stap niet te zetten.

"Naast problemen zoals de fragmentatie van de bestaande oplossingen en de twijfel of hun bestaande infrastructuur mee verbonden zal kunnen worden – je begint nu eenmaal niet van nul – kwam uit onze bevragingen duidelijk naar voren dat veiligheid en privacy winkels een berg kopzorgen opleveren," zegt Tinsley.

Om dat probleem op te lossen, lanceert Intel nu de Intel Data Protection Technology for Transactions: een nieuw beveiligingsprotocol dat gegevens een nieuw traject laat afleggen tussen jouw bankkaart en de bank. Zo zou het systeem ervoor moeten zorgen dat data-breaches bij grote winkelketens verleden tijd worden.

"Het POS – het kassasysteem van een winkel – is het kwetsbaarste onderdeel in de keten die een betaling en alle daaraan verbonden gegevens aflegt", zegt Tinsley. "Het beveiligen van die systemen is moeilijk en kostelijk; ons systeem zorgt er daarom voor dat je persoonlijke data op geen enkel moment gekend is door die POS." In plaats daarvan wordt er gewerkt met een volledig afgeschermde applet, die op bestaande terminals kan worden geïnstalleerd – nieuw materiaal is dus niet nodig.

Het protocol zal voor de eerste keer geïmplementeerd worden in NCR Dataguard, dat in 2015 zal verschijnen. NCR, dat specialiseert in mobiele betalingen, was een van de partners die met Intel meewerkte aan de nieuwe technologie. Verassend genoeg zal Dataguard zich niet in eerste plaats richten op het beschermen van betalingen: het systeem is namelijk ook geschikt om je persoonlijke data te beschermen, en daar ligt volgens het bedrijf de prioriteit.

Foto"s © Intel.

bedrijfBeveiligingbeveiligingintelinternet der dingeninternet of thingsiotnieuwsretailwinkelszakelijk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken