De Britse regering wil de maximale celstraf voor dreigementen en pesten op het internet verhogen van zes maanden naar twee jaar.

Wie schuldig wordt bevonden aan “trollen” op het internet riskeert in Groot-Brittannië tot twee jaar cel. De Britse overheid verviervoudigt de huidige maximumstraf als reactie op een aantal voorvallen, waaronder dreigementen aan het adres van tv-presentatrice Chloe Madeley nadat ze een controversiële uitspraak van haar moeder had verdedigd op Twitter.

Er heerst in Groot-Brittannië een groeiende ongerustheid over de opmars van de internettrollen, die haatdragende boodschappen verspreiden via sociale media en vaak rechtstreekse dreigementen uiten tegenover hun slachtoffer. Naast tv-presentatrice Chloe Madeley zijn ook de ouders van het vermiste meisje Madeleine McCann recent ten prooi gevallen van een troll en vorige maand werd een man veroordeeld tot 18 weken gevangenisstraf na een “haatcampagne” tegenover een vrouwelijke wetgever.

“Deze internettrollen zijn lafaards die ons leven vergiftigen. Niemand zou zo’n giftige uitspraken in persoon accepteren, dus er is ook geen plaats voor op sociale media”, zegt Brits minister van Justitie Chris Grayling tegen de Mail. “Daarom gaan we de huidige maximale celstraf van zes maanden verviervoudigen.”

De Britse regering wil daartoe twee bestaande wetten aanpassen om zwaardere straffen mogelijk te maken, maar sommige advocaten en aanhangers van het recht op vrije meningsuiting gaan daar tegenin. Zij vinden dat een criminele straf alleen als laatste redmiddel mag worden gebruikt. “Willen we echt elke sociale interactie die problematisch is strafbaar maken?” stelde Barbora Bukovska zich enkele weken geleden de vraag. Zij werkt bij de organisatie Article 19, die zich richt op de bescherming van het recht op vrije meningsuiting.