Nieuws

Sharepoint blijft terrein winnen

Voor ons gratis seminarie over het digitale kantoor bekijken we de markt van groupware. Daar wint Sharepoint van Microsoft terrein.

Voor ons gratis seminarie over het digitale kantoor op 4 november bekijken wij de markt van groupware. Daar wint Sharepoint van Microsoft terrein. 

Uiteraard is groupware (en Sharepoint) niet de enige oplosssing voor het digitale kantoor. Ook printerfabrikanten en leveranciers van software voor contentmanagement zijn actief in digitalisering, collaboration en documentmanagement. Maar groupware of software voor samenwerking, zoals Sharepoint, is in dit domein wel erg relevant. 

34 procent van de Belgische zakelijke vestigingen met 50 of meer medewerkers gebruikt een Sharepoint-oplossing. Daarmee blijft Microsoft met Sharepoint terrein winnen op de Belgische markt voor collaboration-software. In de afgelopen vier jaar steeg het gebruik van Sharepoint met circa 75 procent.

Dit alles blijkt uit analyse van Computer Profile, gebaseerd op 2.700 interviews die de dataspecialist afgelopen twaalf maanden voerde met Belgische commerciële en publieke instellingen, op verzoek van Smart Business en Business Meets IT.

Multinationals
Ook bij Multinationals is Sharepoint het populairst. Iets meer dan de helft van de bedrijfslocaties in dit segment maakt gebruik van de Microsoft-oplossing. Dat is ook terug te zien in de segmentatie naar gewest. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn relatief veel multinationals gevestigd. Sharepoint wordt daar dan ook het meest gebruikt, namelijk bij 45 procent van de locaties. In Vlaanderen is dat 34 procent, in Wallonië 23 procent. 

Het grootste deel van de Sharepoint-oplossingen draait nog altijd op servers op de eigen locatie, dit geldt voor 43 procent van de geïnventariseerde installaties. Nog eens 38 procent draait op een andere locatie binnen de eigen organisatie.

Een kleine 16 procent van de oplossingen draait in een datacenter van een externe dienstverlener en circa 3 procent van de Sharepoint-toepassingen draait in de publieke cloud.

De ontwikkeling in de afgelopen jaren laat duidelijk de omslag zien van het gebruik van Sharepoint 2007 naar Sharepoint 2010. In 2010 was twee derde van de Sharepoint-installaties de 2007-versie, nu is dat aandeel nog slechts 14 procent.

Sharepoint 2010 is nu de meest voorkomende versie en de meest recente editie, Sharepoint 2013, is goed voor ongeveer 17 procent van het totaal.

Op 4 november verzorgt Minoc Data Services een gratis seminarie waarop je alles te weten komt over het digitale kantoor. Meer info over dit seminarie en over onze populaire seminariereeks vind je op www.businessmeetsit.be 

businessbusiness meets itbusinessmeetsitdigitaal kantoordocumentdocument managementdocumentmanagementkantoorless paper officeofficepapierloosseminarseminars

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals