Nieuws

Hoe zou het zijn met Lotus Notes?

Voor ons gratis seminarie over het digitale kantoor op 4 november bekijken wij de markt van groupware. Vooral bij multinationals duikt Notes van IBM nog vaak op.

Speciaal voor ons gratis seminarie over het digitale kantoor op 4 november bekijken wij de markt van groupware. Daar daalt Lotus Notes van IBM langzaam maar zeker in marktaandeel. 

Voor IBM zien we een dalende trend in het gebruik van de groupware/collaborationsoftware. De afgelopen jaren heeft IBM ook het een en ander gewijzigd aan zijn productportfolio op dit gebied. Het Lotus-deel is uit de naamgeving gevallen, voor zowel Notes als Domino.Vandaag spreekt het over "IBM Notes".

Al bij al houdt IBM goed stand. Negen procent van de Belgische bedrijfsvestigingen gebruikt Lotus nog steeds. Ook voor de IBM samenwerkingssoftware geldt dat deze het meest voorkomt bij locaties van multinationals, die een grotere behoefte hebben om documenten en informatie te delen over meerdere locaties in verschillende landen. Bijna een op de zes multinationals baseert zich in dit kader op IBM Notes-software.

 

Dit alles blijkt uit de analyse die Computer Profile en Smart Business uitvoerden bij Belgische bedrijven, naar aanleiding van het seminarie over het digitale kantoor van 4 november.

Voor IBM zien we dat de segmentatie naar gewest laat zien dat 11 procent van de locaties in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gebruikmaken van hun collaboration-software, tegen 10 procent in Wallonië en 8 procent in Vlaanderen.

Open source & Google collaboration

De derde (en vierde) groep van collaboration-software die Computer Profile nader bekeek, betreft opensourceoplossingen en Google Apps. Bedrijven kozen de afgelopen vier jaar vaker voor dit soort oplossingen, hoewel de stijging niet spectaculair is.

Opvallend is dat het Belgische publiek domein vaak kiest voor deze software. De oplossingen van Microsoft en IBM werden het meest gebruikt door multinationals, Google en opensourcetoepassingen zijn het populairst bij instellingen uit de Belgische overheid, gezondheidszorg en onderwijs.

Geografisch gezien zijn er ook verschillen: de penetratie in Vlaanderen ligt op een kleine 5 procent, in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op 10 procent en in Wallonië op 12 procent. 

Op 4 november verzorgt Minoc Data Services een gratis seminarie waarop u alles te weten komt over uw organisatie en het digitale kantoor. Meer info over dit seminarie en over onze populaire seminariereeks vindt u op www.businessmeetsit.be 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business