Nieuws

Rechter verplicht Bhaalu om te stoppen

Bhaalu moet stoppen van de rechtbank. Als de cloudvideorecorderdienst daar niet binnen de maand op ingaat, riskeert het een forse boete.

De rechtbank van koophandel in Antwerpen heeft Right Brain Interface verplicht om zijn cloudvideorecorderdienst Bhaalu stop te zetten. Dat schrijft De Standaard.

Bhaalu vormt volgens de handelsrechter een inbreuk op het gebruik van het signaal van de omroepen VRT, Medialaan en SBS Belgium. Als het bedrijf zijn diensten niet binnen de maand stopzet, dreigt er een boete van 1.000 euro per gebruiker per week.

[related_article id=”160734″]

Bhaalu noemt zichzelf een moderne videorecorder waarmee je alle programma’s waar je volgens je tv-abonnement recht op hebt opneemt in de cloud. Zo kan je ze met een week tot een maand vertraging herbekijken op je tv, pc of mobiel toestel. Volgens Right Brain Interface is het product perfect legaal, omdat je alleen programma’s kan bekijken die deel uitmaken van je tv-abonnement, en waar je dus voor hebt betaald.

De cloudvideorecorder stootte echter meteen op heel wat kritiek van de zenders. Die waren van oordeel dat Bhaalu geen product is maar een dienst, en dat er dus de nodige vergoedingen moeten worden betaald, volgens het decreet Signaalintegriteit.

Eerder had TV Vlaanderen al een rechtszaak in kort geding aangespannen tegen Bhaalu bij de rechtbank van koophandel in Hasselt. Die zaak werd reeds afgerond en de Hasseltse handelsrechter oordeelde toen dat Bhaalu perfect legaal is, maar zijn Antwerpse collega lijkt daar dus anders over te denken.

Het is nog onduidelijk of dit het einde betekent voor Bhaalu. Right Brain Interface kan immers nog beroep aantekenen tegen de uitspraak.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business