Nieuws

Advocaten: Apple ‘verwijderde’ muziek van iPod-rivalen

Apple wordt er in een aanslepende monopoliezaak rond de iPod van beschuldigd muziek van concurrenten te hebben verwijderd van iPods, om alle niet-iTunesmuziek te weren.

De rechtszaak loopt al meer dan tien jaar en moet uitwijzen of Apple tussen 2007 en 2009 misbruik maakte van z’n monopoliepositie in de mp3-spelermarkt om die volledig te bevriezen.

Gebruikers die muziek op hun iPods wilden zetten die niet uit de iTunes store kwam, kregen toen een foutmelding te zien die dat ze hun toestel moesten resetten naar de fabrieksinstellingen. Volgens de advocaten van de tegenpartij gaat het om een bewuste strategie van Apple om de markt te blokkeren.

[related_article id=”158256″]

Apple stelt op zijn beurt dat het ging om een legitieme beveiligingsmaatregel, ingesteld om ervoor te zorgen dat gebruikers geen malware en andere rotzooi zouden binnenhalen. Het bericht was volgens het bedrijf vaag geformuleerd “om gebruikers niet te verwarren” met teveel informatie.

Om hun stelling te ondersteunen haalde de tegenpartij echter een mail aan van toenmalig CEO Steve Jobs uit 2005, waarin hij zegt dat “we hier misschien een en ander moeten aanpassen” – als antwoord op het feit dat een concurrerend bedrijf een programma zou gaan uitbrengen waarmee muziekliefhebbers overal muziek konden aankopen en afspelen op iPods.

Daaruit concluderen de aanklagers dat er binnen Apple een actieve campagne gaande was om geen elders aangekochte muziek toe te laten op iPods.

Later zal er ook nog een econoom van Stanford komen getuigen, die claimt dat Apple door z’n monopoliepositie de prijzen van iPods met bijna 350 miljard dollar heeft opgeblazen. Ook een videogetuigenis van Steve Jobs, opgenomen een paar maanden voor zijn dood, zal nog getoond worden.

Wanneer het doek zal vallen over het proces is voorlopig niet duidelijk. Als Apple verliest, kan het bedrijf tot een miljard in schadevergoedingen opgelegd krijgen.

Foto © BBC.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business