Nieuws

Androidapp zoekt toekomstige codekrakers

In een zoektocht naar nieuw cryptografisch talent heeft de Britse geheime dienst een gratis cryptografie-app voor Android ontwikkeld.

In de Tweede Wereldoorlog rekruteerde de Britse regering cryptografietalenten door een prijsvraag in de Daily Telegraph. Destijds werden de winnaars van de beroemde kruiswoordpuzzelwedstrijd gebruikt door de geallieerden om te helpen de enigmacode te kraken.

Nu opnieuw hoopt de geheime dienst een beroep te kunnen doen op haar bevolking. GCHQ heeft namelijk de gratis Androidapplicatie Cryptoy uitgebracht die de gebruikers ervan de basis van cryptografie leert. Met behulp van de app kun je meer leren over de geschiedenis van gecodeerde berichten, en je eigen gecodeerde berichten maken, die je dan weer kan delen via social media of e-mail. De ontvanger kan op zijn beurt proberen het bericht te ontcijferen, wat al snel lukt met behulp van pen en papier.

[related_article id=”161920″]

De applicatie is gericht op jongeren tussen de leeftijd van 14 en 16 jaar, maar kan door iedereen worden gebruikt. Initieel ontwikkeld door studenten tijdens een stage als demonstratietool, werd de app al snel een hit. GCHQ werd door veel docenten benaderd die de app wilden gebruiken als leerhulp. Daarop is besloten het publiekelijk beschikbaar te maken.

Met de hele Edward Snowden-affaire nog vers in het geheugen kunnen we ons voorstellen dat je wel twee keer nadenkt voor je een applicatie van de Britse geheime dienst op jouw telefoon installeert. De Britse krant The Guardian ontdekte in februari nog dat GCHQ in het geheim miljoenen webcamfoto’s had verzameld van meer dan 1,8 miljoen gebruikers van webcam-chatsessies via Yahoo. Ook is er al een eerdere poging geweest van GCHQ om data van smartphones te verzamelen. Om nog maar te zwijgen van de uitgebreide cyberaanval op het netwerk van Belgacom. Maar GCHQ zegt dat de app geen ongewenste dingen doet en maar weinig toestemming vraagt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business