Nieuws

Apple ontloopt boete van 1 miljard dollar in iPod-rechtszaak

Een bijna tien jaar oude rechtszaak die werd aangespannen tegen Apple omwille van een DRM-update in iTunes 7, eindigt op een sisser.

In 2005 werd Apple aangeklaagd door meer dan 8 miljoen iPod-bezitters. Zij voelden zich geschaad omdat een DRM-update in iTunes 7.0 destijds de iPod blokkeerde als hierop muziek stond die niet via iTunes was verkregen.

Veel iPod-bezitters maakten ten tijde van de update gebruik van een programma van RealNetworks genaamd Harmony. Dat liet de muziekspeler ook bestanden afspelen anders dan van het iTunes-formaat. Apple omschreef Harmony destijds als “de tactieken van een hacker”.

[related_article id=”158256″]

Wanneer iTunes na de update naar versie 7.0 dergelijke bestanden detecteerde, blokkeerde het de iPod in kwestie. De gebruiker werd hierdoor geforceerd zijn iPod te resetten naar de fabrieksinstellingen, en daarmee de ongewenste software te verwijderen.

De al bijna 10 jaar lopende zaak kwam afgelopen dinsdag tot een relatief snel eind. Een jury in Californië besloot dat iTunes 7.0 een oprechte verbetering was van de software. De update bracht namelijk ook video, album art en andere features naar de iPod. Hiermee ontloopt Apple een boete tussen de 350 miljoen en 1 miljard dollar.

De zaak haalde eerder deze maand ook al het nieuws omdat toenmalig Apple CEO Steve Jobs postuum in de zaak getuigde. Hij deed dat via een opname van een getuigenis, die een aantal maanden voor zijn overlijden werd gefilmd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business