Nieuws

Contactloos betalen breekt door in Nederland

Op steeds meer plekken in Nederland kan contactloos betaald worden via NFC, en ook de grote banken ondersteunen de technologie.

Steeds meer banken in Nederland omarmen het contactloos betalen. Bij de grote banken kan al een betaalpas worden aangevraagd die is uitgerust met een NFC-chip (Near Field Communication). Door deze pas tegen een betaalautomaat te houden kunnen bedragen tot 25 euro worden betaald. Boven de 25 euro kan er ook contactloos worden betaald, maar dan dient er altijd een pincode te worden ingetoetst. In de nabije toekomst gaat het ook mogelijk worden om te betalen met je smartphone, door middel van dezelfde NFC-technologie. 

In Nederland is al een kwart van de 24 miljoen betaalpassen inmiddels uitgerust met de technologie die contactloos betalen mogelijk maakt. In theorie zijn deze bankpassen te misbruiken door criminelen. Om ongewild geld over te hevelen naar een andere rekening is een uitleesapparaat nodig, maar ook een bankrekening en een contract met een transactieverstrekker. Dit maakt misbruik goed traceerbaar, en daarom niet aantrekkelijk voor criminelen. Ondanks dat de kaarten inmiddels al bijna twee jaar in omloop zijn is er nog geen enkel geval van fraude gerapporteerd.

Je herkent betaalpassen en betaalterminals die contactloos betalen ondersteunen aan onderstaande logo"s:

Contactloos betalen kan op steeds meer plaatsen in Nederland, maar sowieso al bij bijna alle winkels op stations, en bij H&M en Blokker. Ook in België werden in 2012 reeds de eerste betaalterminals geïntroduceerd die contactloos betalen mogelijk maken, maar voorlopig lijkt het gebruik daarvan niet zo"n vaart te lopen als in Nederland.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business