Nieuws

Aantal upgrades naar iOS 8 loopt opnieuw terug

Het aantal mensen dat zijn iOS-apparaat upgradet naar de laatste versie van Apples besturingssysteem is volgens de cijfers van het bedrijf flink afgenomen.

De adoptie van iOS 8 lijkt stilgevallen. Op zijn App Store Distribution-pagina meldt Apple dat het aandeel van iOS 8 69 procent is. Dat is slechts één procent meer dan de 68 procent van twee weken eerder. Het getal geeft niet weer hoeveel apparaten al de upgrade naar iOS 8 hebben geïnstalleerd, maar hoeveel iOS-apparaten de App Store op maandag 19 januari bezocht hebben.

Het mobiele-analysebureau Mixpanel denkt dat iOS 8 al een aandeel van 71 procent heeft. Dit terwijl een andere analysebureau, Fiksu, met 68 procent op de proppen komt.

[related_article id=”158256″]

Minder upgrades

Wat je in ieder geval uit de laatste cijfers kunt opmaken, is dat het upgraden naar iOS 8 flink is afgenomen. Voor januari verliep de adoptie van het nieuwe besturingssysteem langzaam maar gestaag, van 47 procent op 5 oktober naar 56 procent op 12 november naar 64 procent op 22 december.

Dat de laatste dertig procent van iOS-gebruikers niet overstapt naar de laatste versie van het besturingssysteem is vervelend voor Apple. Het bedrijf wil namelijk een aantal apps en diensten aan de man brengen en daar is iOS 8 voor nodig. Denk onder meer aan Apple Pay, de Health-app, HealthKit en HomeKit.

Mogelijke oorzaken

De statistieken zijn gebaseerd op apparaten die vanuit een oudere versie naar iOS 8 zijn overgestapt, maar ook nieuwe iPhones, iPads en iPod Touches die automatisch over de laatste versie beschikken zijn hierin meegenomen. De afname kan dus ook betekenen dat er na Kerstmis gewoon minder nieuwe Apple-producten verkocht zijn.

Wat ook kan zijn is dat mensen er nog niet zo happig op zijn om te upgraden na de vele kinderziektes die iOS 8 heeft gekend. De oorspronkelijke versie bevatte een paar bugs die Apple binnen een week oploste met iOS 8.0.1. Dit zorgde echter voor nog meer problemen. Mensen hadden geen signaal meer of de Touch ID-vingerafdruksensor weigerde dienst. Dus iOS 8.0.1 werd snel vervangen door 8.0.2. Op 20 oktober verscheen versie 8.1 en op 19 december bood Apple iOS 8.1.2 aan.

Verschillende versies

Ontwikkelaars testen momenteel de vierde bètaversie van iOS 8.2. Hierin wordt WatchKit geïntroduceerd. Dit is een framework voor het ontwikkelen van apps voor de Apple Watch. Tussendoor verschijnt nog de kleine iOS 8.1.3-update om een paar kleine bugs te verhelpen.

Op een gegeven moment moet iOS 8.x een stabiele en betrouwbare versie zijn van het besturingssysteem. Gebruikers moeten het omarmen om Apple de kans te geven alle laatste functionaliteiten aan de man te brengen. Tot die tijd gaat de adoptie waarschijnlijk in een slakkengang verder.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business