China blaast Grote Firewall nieuw leven in
Een recente upgrade aan het Chinese internetcensuursysteem (algemeen bekend als de Grote Firewall) heeft de filters nog strenger en nog moeilijker te omzeilen gemaakt. Ongewenste internetdiensten en websites kunnen zo gemakkelijker geblokkeerd worden. Dat schrijft The Wall Street Journal.
De Grote Firewall controleert het internetverkeer van Chinese burgers, expats en ondernemingen en blokkeert onder andere Facebook, Twitter, Google, Youtube en Gmail. Voor veel Chinezen wordt zo een communicatielijn naar het buitenland afgesloten, maar ook veel buitenlandse bedrijven die in China zakendoen zullen er door gehinderd worden.
VPN geblokkeerd
De Grote Firewall was aanvankelijk vooral bedoeld om materiaal tegen te houden dat kritisch was voor de Chinese regering. Meer recent werd de filter echter ook gebruikt om lokale technologiebedrijven een voorsprong te geven op buitenlandse concurrenten en om de overheid een soort internet te bieden dat ze zelf kunnen controleren.
Veel Chinezen gebruikten VPN-diensten om de Firewall te omzeilen, maar ook dat is moeilijker geworden. Astrill, een populaire VPN die Chinezen gebruiken om naar Facebook en Flickr te surfen, ligt plat. En dat zal niet de laatste zijn, zo beloven regeringsfunctionarissen.
Volgens critici treft online-censuur niet alleen het grote publiek, maar vertraagt het ook de innovatie die nodig is om de Chinese economie te stimuleren. De Chinese regering vindt echter dat de Firewall dient voor “de gezonde ontwikkeling” van het internet in het land.
Broncode vrijgeven
De strikte internetregels zijn overigens niet de enige nieuwe kopzorg van Chinese burgers en bedrijven. Recent introduceerde de overheid ook nieuwe richtlijnen voor bedrijven die zich in China willen vestigen. In een document van 22 pagina’s wordt daarbij uitgelegd dat broncode van software moet overhandigd worden, dat producten en diensten aan audits moeten worden onderworpen en dat in zowel hard- als software achterpoortjes moeten ingebouwd worden.