Nieuws

Falcon 9-raket van SpaceX landt naast boot

Het experimentele ruimtebedrijf van Elon Musk heeft na twee uitgestelde pogingen eerder deze week, op woensdag 11 februari toch de Falcon 9 gelanceerd.

SpaceX heeft woensdag zijn Falcon 9-raket succesvol gelanceerd. Eerder deze week waren al twee pogingen geannuleerd vanwege radar- en weerproblemen. Het bedrijf van Elon Musk schoot de Falcon 9 op het Cape Canaveral Air Force Station iets na 18 uur lokale tijd de lucht in. De plannen om de herbruikbare raket te laten landen op een boot gingen niet door. 

Het was de bedoeling van de tweede lanceringspoging van SpaceX om de raket weer veilig op aarde te laten terugkeren in plaats van hem in zee te laten storten, maar slechte weercondities maakten een einde aan die hoop. Het oorspronkelijke plan was om de Falcon 9 terug naar aarde te laten komen om op een boot voor de kust van Florida te landen. In plaats daarvan poogde de raket een ‘zachte landing’ in het water, maar de kans is klein dat hij hersteld kan worden.

Bij een eerste poging eerder dit jaar slaagde de Falcon 9 er wel in om zich boven het landingsschip te positioneren, maar de raket maakte een crash vlak voor het landen.. “Helaas, maar we zijn er nog niet”, reageerde Musk destijds op de poging.

DSCOVR

Aan boord van de raket was de Deep Space Climate Observatory (DSCOVR), een satelliet die goedgekeurd is door de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). De verwachting is dat het systeem op korte termijn kan beginnen met het verzamelen van informatie over zonnestormen en wat voor invloed die hebben op de communicatie en energiesysteem van de aarde.

Eerst is er echter nog de uitdaging om de satelliet op de goede plek te krijgen. De DSCOVR komt waarschijnlijk pas in de goede baan na een reis door de ruimte van ongeveer 110 dagen. Pas dan arriveert de satelliet op Lagrangian Point 1, een locatie tussen de aarde en de zon. “De L1-positie voorziet de DSCOVR van een vroege waarschuwing wanneer een golf van deeltjes en een magnetisch veld van de zon de aarde zal raken”, zegt NASA in een verklaring.

Wil je altijd op de hoogte blijven van de laatste innovaties op het gebied van wetenschap en techniek? Schrijf je dan nu in op onze gloednieuwe wetenschapsnieuwsbrief en ontvang binnenkort de interessantste nieuwtjes elke vrijdag in je mailbox.

dscovrelon muskfalcon 9nieuwsruimteruimtevaartspacexWetenschap

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken