Panasonic lanceert eigen mobiel netwerk voor internet der dingen
Panasonic rolt een eigen Europees virtueel mobiel netwerk uit. Die primeur kondigt het merk aan tijdens een persconferentie op MWC. Het netwerk moet communicatie tussen toestellen onderling eenvoudiger maken op internationale schaal, zonder dat daar wifi voor nodig is. De toegewijde verbinding is flexibeler en zou ook veiliger moeten zijn, aangezien kwetsbare toestellen niet zomaar op de lokale wifi zitten.
Het netwerk is volledig gericht op machine to machine-communicatie. Toestellen zullen via 4G met elkaar verbonden zijn. Panasonic wil zijn zakenklanten zo een totaaldienst aanbieden, waar alles van hardware en software over service tot verbinding binnenshuis wordt gehouden.
[related_article id=”161563″]
Virtuele operator
Een virtuele netwerkoperator is een operator die geen licentie heeft, en dus via netwerken van andere bedrijven werkt. Op kleine schaal ken je zo vast Mobile Vikings, dat gebruik maakt van de Base-infrastructuur. Panasonic gaat voor zijn netwerk in zee met Vodafone, wat de Japanners een aanwezigheid geeft in meer dan veertig landen.
Het netwerk is bedoeld voor machine to machine-communicatie, en dus niet om te bellen met je telefoon. Panasonic wil zo een dienst aanbieden waarbij het bijvoorbeeld projectors op enkele verspreide locaties kan monitoren via een centraal punt, om zo problemen bij een klant aan te pakken voor ze zich stellen. De projectors in dit voorbeeld zijn dan allemaal verbonden met het centrale hoofdkwartier via 4G, zodat eventuele beperkingen van het lokale netwerk niet meespelen en zelfs plaatsen bereikt kunnen worden waar wifi-infrastructuur niet aanwezig is.
De introductie van het M2M-netwerk kadert in Panasonics plan om een verkoper van een totaalpakket aan software, hardware en diensten te worden. Het merk gaat er prat op dat een klant intussen bij één adres kan aankloppen voor alles, tot de verbinding en het onderhoud van producten toe.