Nieuwe Windows 10-build maakt sprong vooruit
Met versie 10122 maakt Microsoft een flink sprong in build-nummers, want de vorige versie was 10074. En nu de problemen met grafische kaarten van AMD is opgelost (zie Windows Update) heeft de nieuwe build heel wat zaken die in zijn voordeel spreken.
De nieuwe build installeren op een uiteenlopende reeks apparaten (pc’s, laptops, een Surface Pro 3, een paar 8-inch-tablets,…) ging meestal probleemloos, op een paar kleine probleempjes na die werden opgelost door te herstarten. De Surface Pro 3 bleef ook niet hangen op 18 procent van de installatie, zoals sommige gebruikers melden. Ook daar is trouwens een oplossing voor.
Een nieuwe Start
Een van de belangrijkste vernieuwingen in Windows 10 is uiteraard het Start-menu, een mengeling van de programma-lijst uit Windows 7 met de tegels uit Windows 8. In deze build verhuizen de knoppen File Explorer, Setting en Power van bovenaan de linkse kolom naar onderaan. De All Apps-link geeft daarbij toegang tot een alfabetische lijst programma’s en programmagroepen. Het menu kan groter en kleiner gemaakt worden en zoekresultaten (met of zonder Cortana) worden er beter in geïntegreerd.
Er is heel wat gesleuteld aan de iconen van deze build. Van de standaardicoontjes aan de rechterkant van de taskbar over de icoontjes voor Instellingen tot de opties om in te loggen. Over het algemeen domineert een vlakke, zwart-wit-look.
Push Button Reset
De Push Button Reset-feature was er al in Windows 8, maar daar was ze heel povertjes geïmplementeerd. Het idee is dat het veel gemakkelijker is om een compleet nieuwe installatie van Windows te doen, maar bij Windows 8 nam de herstelpartitie, waar een image van het OS stond, een enorme hoop plaats in. Dat image veroudert ook snel. Na anderhalf jaar kost een herstel je een paar honderd megabytes aan updates en moet je verschillende malen herstarten. Het duurt letterlijk uren voor je machine weer bruikbaar is.
Windows 10 kan die fabriekspartities van Windows 8 op geüpgradede machines gebruiken, maar het OS is in staat om een nieuwe installatie-image te genereren van zijn eigen systeembestanden. Bij een virtuele machine die al verschillende malen was geüpgraded en bijna 40 GB van zijn 64 GB-schijf gebruikte, duurde heel het proces minder dan een uur. De enige keer dat je even moest wachten, was helemaal op het einde bij het inloggen met je Microsoft-account.
Alles moet weg
De “Remove Everything”-optie deed precies wat het verondersteld werd te doen. Ik gebruikte Disk Cleanup Manager om een paar kleine overgebleven bestanden van de vorige Windows te verwijderen, alsook een paar oude installatiebestanden. De nieuwe image is compleet up to date, met drivers voor alle apparaten en hij is netjes geactiveerd.
Dit is uitstekend nieuws voor de mensen die er een gewoonte van maken op om een nieuwe machine de OEM-versie van Windows te verwijderen en er een nieuwe installatie op te zetten. Windows 10 maakt dat zonder problemen mogelijk.
Ademruimte
Nadien probeerde ik de “Reset”-optie op een fysieke PC, ik begon met een HP Spectre X360 en gebruikte HP’s eigen tooltje om de 16 GB grote herstelpartitie te verwijderen. Daarna zette ik Windows 10 build 10074 er op (de huidige build uit de Slow ring en enkel beschikbaar als je Windows 7 of 8.1 en Windows Update gebruikt). Als laatste stap veranderde ik de update-optie naar de Fast Ring en deed ik de upgrade naar build 10021.
Hierna gebruikte ik de Reset-functie om een propere installatie van 10021 te doen. Nadat dat gebeurt was, was alle software die HP vooraf had geïnstalleerd verdwenen, waar elk apparaat en het OS werkte zoals het moest.
Het verschil in opslagruimte was aanzienlijk. De originele OEM-installatie gebruikte 27 GB na de upgrade naar Windows 10. De propere installatie tikte af op 14,3 GB nadat hij een paar OneDrive-bestanden had gesynchroniseerd en alle apps had geüpdatet. Omdat ik de originele herstelpartitie ook kwijt was, steeg de totale vrije ruimte van 75 naar 102 GB.
Sprong voorwaarts
Deze build van Windows heeft een reeks apps aan boord die er helemaal goed uitzien. De nieuwe Outlook Mail en Calender zijn er en Photos heeft features als Albums die in vorige versies nog als “Coming Soon” gelabeld waren. In de Music-aps is er nu ook OneDrive-integratie, wat een geweldige feature wordt als die functionaliteit ook op andere platformen opduikt.
De MSN-apps (Money, Weather, Sports, News en zo verder) zijn mooie voorbeelden van wat Windows 10 kan. Ze zijn veel rijker dan hun broertjes op Windows 8 en zijn voorzien van een design dat mooi meeschaalt van heel kleine naar heel grote schermen.
Toch is deze build nog altijg een release candidate-materiaal. Zo is de nieuwe Edge-browser nog altijd voorzien van het “Project Spartan”-label en is hij ook niet bepaald snel. Er duiken hier en daar ook nog altijd Windows 8-designelementen op.
Deze build is vooral een grote sprong voorwaarts. Met nog even te gaan voor Windows 10 uitkomt (vermoedelijk eind juni), heeft Microsoft tijd om de boel helemaal op te poetsen en bugs te pletten. Echt grote nieuwe features zullen nu waarschijnlijk een paar maanden moeten wachten.