Nieuws

Mechelen gaat digitaal documenten verstrekken met Doccle

Mechelen kiest als eerste lokale Belgische overheid voor Doccle om digitaal documenten beschikbaar te maken aan de burger.
pavel dudek / Shutterstock.com

Mechelen en de online documentendienst Doccle werken voortaan samen om gegevens beschikbaar te maken voor de burger. Een Belgische primeur waarvan Minister voor de digitale agenda Alexander De Croo hoopt dat ze ook andere lokale overheden zal inspireren.

Doccle mikt er op om administratie voor iedereen eenvoudiger te maken. Bedrijven en overheden kunnen documenten online archiveren en ze automatisch ter beschikking stellen van een gebruiker. Die kan de documenten dan bewaren of, in het geval van digitale facturen, betalen.

Alles digitaal

In eerste instantie zal Mechelen Doccle gebruiken om documenten met betrekking tot de openbaarheid van bestuur ter beschikking te stellen. Ook voor economische vergunningen zal de stad van Bart Somers op de dienst rekenen, net als voor de verstrekking van een aantal interne documenten. Schepen van ICT Walter Schroons hoopt door de zet vooral voorbereid te zijn op de toekomst. Het uiteindelijke doel van Mechelen is om alle overheidsdocumenten langs de digitale weg afhandelbaar te maken, zodat je niet meer langs het loket moet gaan.

Doccle is helemaal gratis te gebruiken voor wie dat wil, en dat zal ook zo blijven. CEO Bram Lerouge nam van de samenwerking met de stad om een tweetalig Icharter dat die intentie bevestigd te ondertekenen. In het charter, dat plechtig ondertekend werd door onder andere de burgemeester, verbinden Doccle en zijn aandeelhouders zich er toe om voor altijd gratis en betrouwbaar documentbeheer te voorzien, zonder dat reclame daar voor iets zal tussenkomen.

Dat de Belg op een dergelijke elektronische manier van documentafhandeling zit te wachten, moet blijken uit een onderzoek dat uitgevoerd werd in opdracht van Zoomit. Die dienst biedt eveneens elektronische facturatie aan, en zag zijn trafiek vorig jaar met 25 procent stijgen tot 14 miljoen facturen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business