Nieuws

Sony maakt preview Android M beschikbaar voor Xperia-toestellen

Sony maakt de ontwikkelaarsversie van Android M beschikbaar voor een handvol Xperia-toestellen. Installeren is op eigen risico.

Het draaien van de laatste versie van Android voordat deze officieel uitkomt is meestal synoniem met het bezitten van een Nexus-toestel (en de moed om een developer preview image te flashen). Sony biedt nu een alternatief.

sony-xpera-z3-compact

Apparaten in Sony’s Open Device-programma kunnen een preview build van Android M proberen, net als Nexus-apparaten dat sinds een paar weken kunnen. De versie is absoluut niet geschikt voor dagelijks gebruik, maar ontwikkelaars die apps willen testen, zullen zeker interesse hebben.

Sony’s Open Device-programma laat ontwikkelaars en enthousiastelingen schone versies van Android draaien uit het Android Open Source Project. Dit vereist een ontgrendelde bootloader, die je in staat stelt om deze software te flashen op je apparaat. Net als bij HTC en Motorola kun je de bootloader op de meeste Xperia-apparaten wel ontgrendelen, maar daarmee vervalt wel de garantie, en groeit de kans dat je het apparaat in een baksteen verandert als je niet weet wat je doet.

Ondersteunde apparaten in het ontwikkelingsprogramma zijn de Xperia Z3, Z3 Compact, Z2, Z2 tablet, Z1, Z1 Compact, E3, M2, T2 Ultra en T3.

De Android M-versie is geen volledig systeem, zoals Google voor de Nexus-lijn voorziet. Het grote nieuws is dat Sony voorziet in de binaire zaken. Met andere woorden: Sony levert het pakket van drivers die de hardware van de telefoon laten werken met de software. Echter, de camera werkt (nog) niet, en het telefoonnetwerk wordt ook niet ondersteund. Deze versie van Android M is dus zeker niet voor dagelijks gebruik.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business