Nieuws

Hoe een zwart gat je vermoordt

Kan je een zwart gat ter grootte van een muntstuk overleven? Een interessante youtubevideo doet uit de doeken wat er zou gebeuren.

Wat gebeurt er wanneer er plots een zwart gat ter grootte van een muntstuk in je woonkamer verschijnt? Op die vraag geeft onderstaande video een leuk en erg duidelijk antwoord. Eerst en vooral is het belangrijk om vast te stellen of het zwarte gat in kwestie het formaat dan wel de massa van een muntstuk heeft.

Mini-gat

Gaat het over de massa van een muntstuk, dan is het zwarte gat zelf miljoenen keren kleiner dan een waterstofatoom. De massa in kwestie moet immers op elkaar gepropt zijn om een zwart gat te vormen. De singulariteit zou niet echt lang leven. De door naar de gelijknamige professor genoemde Hawking-radiatie zou het zwarte gat doen verdwijnen in een energieflits.

Hoe krachtig zou die flits zijn? Moest de explosie in Hiroshima plaatsvinden, zouden de inwoners weemoedig terugkijken naar de dag dat ze ‘slechts’ met een atoombom te maken kregen. De aarde en de rest van het zonnestelsel zou echter geen grote problemen hebben met de korte levensduur van het kleine zwarte gat. Ontstond het echt in je woonkamer, dan zal je het fenomeen natuurlijk niet overleven.

Pasta

Het tweede deel van de video illustreert wat er gebeurt wanneer het zwart gat de diameter van een muntstuk heeft. De massa zou in dat geval groter zijn dan die van de hele aarde. Eerst en vooral zou jij een onaangename dood sterven door spaghettificering.

Stel dat je languit op de zetel ligt en dit artikel op je tablet leest, waarna er plots een zwart gat ontstaat aan je voeten. Die zijn nu veel dichter bij het centrum van de zwaartekracht dan je hoofd, en ze zullen dus harder worden aangetrokken. Je zal op moleculair niveau uit elkaar gereten worden voor je aan epische laatste woorden kan denken, maar dat uiteen reten zal niet uniform gebeuren. Hoe dichter je lichaamsdeel bij het zwarte gat zit, hoe sneller het wordt aangetrokken. Resultaat: je verandert in een lange sliert moleculen. Spaghettificering dus.

Maaltijd

Vervolgens is het de beurt aan de rest van de aarde. Het zwarte gat en de planeet zouden elkaar aantrekken waardoor de singulariteit zich naar het midden van de aarde zal bewegen. Vervolgens zou de aarde rond het zwarte gat wiebelen, waarna ze van binnenuit wordt verorbert. Wat overblijft is een nog groter zwart gat met een heleboel rommel rondt, dat van de gelegenheid gebruik zou maken om wat kometen in het rond te gooien. Na de gewelddadige dood van jezelf en de aarde zou er verder niet al te veel gebeuren met het zonnestelsel.

De conclusie: of het zwarte gat nu de grootte of de massa van een muntstuk heeft: jij zal sterven. Op Pluto zullen ze er in de beide gevallen dan weer niet al te veel van merken.

Geïnteresseerd in wetenschappelijk getinte nieuwtjes? Schrijf je dan in op onze wetenschapsnieuwsbrief en maak kans op een Blu-ray van Interstellar, inclusief digitale download in hoge kwaliteit.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business