Marionette laat dissidenten vrij surfen op internet
De chemische ontploffingen in Tianjin, China, deden sociale media ontploffen. Langs vele kanten klonk de kritiek dat de Chinese overheid meer had moeten doen om de ramp te voorkomen, en dat het eveneens meer kon doen bij de reddingsoperaties. De censuurdienst schoot echter snel in actie en wist vele websites en gebruikers offline te halen.
Censuurtechnologie staat, net als andere technologieën, niet stil. De Iraanse, Syrische en Chinese overheden volgen de nieuwste trends op dit gebied op de voet. Zo kunnen ze tegenwoordig zelfs VPN-verbindingen blokkeren en gebruikers de toegang tot het TOR-netwerk ontzeggen. Beiden zijn krachtige tools om censuur net te omzeilen.
“Ik ben een echte jongen!”
Marionette heeft als doel het speelveld gelijk te trekken. Het zorgt ervoor dat internetverkeer dat normaliter altijd geblokkeerd zou worden zich kan voordoen als iets anders. Zo kan het het verkeer nabootsen van online gaming of Skype-gesprekken. Bovendien heeft het de mogelijkheid om zelfs bij een specifieke controle de vermomming geloofwaardig te doen overkomen. Bij een steekproef gebruikt bijvoorbeeld de Chinese overheid een signaal dat moet beantwoord worden door de ontvanger. Afhankelijk van dat antwoord kan het zien wat de gebruiker aan het doen is. Marionette kan de schijn echter hoog houden tegen zo’n signaal.
Momenteel zijn de ontwikkelaars reeds in gesprek met TOR-verantwoordelijken om de (open source) code te implementeren in de TOR-diensten. De anonimiteitsbrowser heeft namelijk reeds zo’n functie aan boord, maar de Marionette-versie zou veel dynamischer kunnen werken.