Nieuws

Sony: “Gebruik je waterdichte smartphone niet onder water”

Hoewel het gebruik van zijn waterdichte smartphones onder water lang onderdeel was van het marketingpraatje van Sony, raadt de fabrikant het nu zelf ten stelligste af.

Sony’s waterbestendige Xperia-smartphones blijken toch niet zo waterdicht. Na het jarenlang ophemelen van de waterbestendige eigenschappen van de Xperia-toestellen, inclusief marketingcampagnes waarbij mensen het toestel in een zwembad gebruiken, zegt Sony nu dat het niet de bedoeling is dat de toestellen ook daadwerkelijk worden ondergedompeld.

Sony heeft recentelijk zijn ondersteuningspagina aangepast op het gebied van water- en stofbescherming om gebruikers te waarschuwen niet te gaan zwemmen met hun gadget.

“Denk eraan het apparaat niet onder water te gebruiken”, zegt de site.

De meest recente waterdichte Xperia’s – inclusief de Z5 en Z3+ – dragen de hoogste Ingress Protection rating van IP68 voor waterbescherming. Dat betekent dat ze beschermd zijn tegen aanhoudende onderdompeling in water dieper dan 1 meter.

Sony zegt nu eigenlijk dat het deze resultaten niet kan garanderen: “De IP rating van je apparaat werd bereikt in laboratoriumcondities, in standbymodus, dus je dient je apparaat niet daadwerkelijk onder water te gebruiken, bijvoorbeeld voor het nemen van foto’s”, aldus de site.

Sony heeft de toestellen als volgt getest: “Sony-toestellen worden getest op hun waterdichtheid door ze [in standbymodus] zachtjes in een container te plaatsen gevuld met kraanwater, en ze vervolgens te laten dalen naar een diepte van 1,5 meter. Na 30 minuten worden de apparaten zachtjes uit het water gehaald en de functionaliteiten en features getest.

Een statement van Sony richting XperiaBlog suggereert dat waterdichtheid niet langer gegarandeerd is bij alle gebruik, anders dan hierboven omschreven:

“Het bewegen of bedienen van het toestel terwijl het ondergedompeld is, is niet getest in het laboratorium. Er zijn ook andere factoren die we niet kunnen inschatten (zoals beweging van het water of veranderende waterdruk naar aanleiding hiervan), wanneer een toestel zich onder water bevindt. Daarom raden we aan de Xperia Z5 niet onder te dompelen.”

Alvorens de reputatie van Sony nu volledig naar de prullenbak wordt verwezen, dient er voor de volledigheid ook wel te worden vermeld dat er nogal wat ruimte is voor interpretatie van een certificering van IP68. Deze schrijft namelijk voor dat een apparaat bruikbaar moet blijven onder water onder omstandigheden gespecificeerd door de fabrikant om ervoor in aanmerking te komen.

Feit blijft wel dat het, op zijn zwakst gezegd, niet handig is geweest de toestellen in de markt te zetten als onderwatercamera. Daarnaast vragen we ons af of de nieuwe condities voor gebruik van een Xperia-toestel in de buurt van water nou gelden voor alle toestellen. Op de officiële pagina van bijvoorbeeld de Xperia Z3 wordt namelijk nog steeds vermeld dat je rustig met het toestel kan gaan zwemmen en foto’s maken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business