Sonos-update roept Trueplay in het leven
Reeds op IFA Berlijn, begin september, hadden we het genoegen om kennis te maken met Sonos Trueplay; revolutionaire software die gebruikers in staat stelt om van multiroomspeakers te genieten als nooit tevoren. De software is ontwikkeld voor zij die hun speakers op een zo economisch mogelijke plaats willen installeren, zonder aan geluidskwaliteit in te boeten. Dit is dan doorgaans: een hoek van de kamer.
Analyse
Dankzij de Trueplay-update betekent dit niet langer dat het geluid van je speakers vervormd zal zijn. Door een analyse te maken van de kamer waarin de speaker staat, stelt de software automatisch de speaker(s) optimaal in. Het doet dit door op zoek te gaan naar frequenties die te hard resoneren in de kamer en die tonen vervolgens met minder energie te bedelen. Tonen/frequenties die minder weerkaatsen tegen de muren, krijgen net meer energie. Op die manier krijg je een optimale klank voor jouw kamer. Zeker bij de Sonosvarianten die muziek leveren in 306 graden is dit handig.
We hebben het zelf kunnen testen in een testopstelling en het verschil is fenomenaal. Het instellen van de software, en daarmee het analyseren van een kamer, is overigens belachelijk eenvoudig. Je start de Sonos-app op een iPad, iPod of iPhone en je loopt rustig door de kamer, terwijl je met het toestel cirkelvormige bewegingen maakt. Maak je niet genoeg cirkelvormige bewegingen, dan maant de app je aan om er meer te maken. Het is geen zicht, maar wel efficiënt.
Voorlopig geen Android
Om Trueplay in te stellen hoef je niet in het bezit te zijn van een eigen iOS-toestel. Aangezien de instelling slechts één keer moet gebeuren, kan je er gerust één lenen van vriend, familie of buur. Verplaats je de speaker, dan moet je het hele proces wel herhalen.
De software is niet enkel innovatief, maar ook inventief. Tijdens het testen van de app, merkten de ontwikkelaars dat honden begonnen te blaffen op het ritme van de tonen die de speakers uitsturen om te kalibreren. De oplossing van Sonos: het implementeren van een algoritme dat hondengeblaf herkent en wegfiltert.
De software-update zal beschikbaar worden voor alle Play 1, 3 en 5-toestellen, ergens in de herfst. De update werkt met alle bestaande modellen. Ook andere speakers zullen na verloop van tijd de software ontvangen.
Michael Papish, Platform Strategy Director bij Sonos, wist ons overigens nog te vertellen dat de software ontwikkelt werd in samenwerking met Giles Martin, zoon van wereldvermaarde muziekproducer George Martin. George schreef geen fantasyboeken, maar werkte wel mee aan de succesvolste platen van The Beatles. Zoon Giles is producer in eigen recht.
Play 5
Samen met de voorstelling van Trueplay, kregen we in Berlijn een demo van de vernieuwde Play 5. Het design is nog grotendeels hetzelfde, maar de binnenkant werd grondig herwerkt. De Play 5 geeft drie keer meer sound, terwijl het toch dezelfde oppervlakte inneemt als zijn voorganger. Dit heeft deels te maken met de oriëntering van de tweeters en de subwoofers. Terwijl de middelste recht vooruit schreeuwt, spelen de buitensten naar de buitenkant.
De smartspeaker kan bovendien zowel rechtopstaand als liggend gebruikt worden, eventueel in combinatie met andere Sonos-toestellen, en zal automatisch enkele instellingen aanpassen voor een optimaal resultaat. Om dit te bereiken, zitten er zelfs perforaties in het Sonos-logo om ervoor te zorgen dat niets het geluid kan filteren.
De visie van Sonos met de Play 5 is om op termijn producers zover te krijgen dat ze muziek gaan masteren die speciaal aangepast is aan hun speakers. “We willen er alles aan doen om de puurheid van muziek te bewaren en over te brengen naar de gebruiker. Het gebruik van onze speakers in opnamestudio’s moet daar mee voor zorgen”, aldus Papish. Een gebrek aan ambitie kan je hen niet verwijten.
De Play 5 is beschikbaar voor een bedrag van 579 euro.