Nieuws

Ijsblokje van Nissan moet ‘share natives’ verleiden

Bij de voorstelling van zijn nieuwste conceptwagen liet Nissan zich goed gaan: een auto die volledig lijkt te bestaan uit touchscreens.

Concept cars zijn zelden bedoeld om werkelijk te produceren. Vaak omdat ze gewoonweg te gek zijn om mee buiten te komen. Zo ook de Nissan Teatro for Dayz: een wagen die elke fysieke knop of handvat verbant en vervangt met touchscreens. De Japanse autofabrikant is er echter van overtuigd dat ‘share natives’ er wild van zullen zijn. Nog meer dan digital natives, zijn share natives verknocht aan het delen van elk moment met vrienden en onbekenden.

“Een auto ontwikkelen die aantrekkelijk is voor de generatie die wij share natives noemen, dwingt ons ertoe om af te wijken van alles dat we kennen en weten,” zegt Satoshi Tai die instaat voor het design bij Nissan. Volgens hem kan versnelling, kracht en kwaliteit de share natives helemaal niets schelen en is bereikbaar zijn belangrijker.

Raak het dashboard aan

De auto is bedoeld om elk moment te kunnen delen. Hoe Nissan dit ziet gebeuren, is niet helemaal duidelijk, al zal het gaan om een combinatie van spraakgestuurde processen en een hoop camera’s. Ook de vele touchscreens moeten daarbij helpen. Nissan ziet de auto als een schone lei die de bestuurder naar wens kan inkleuren.

De besturing van de auto zal gebeuren met spraakgestuurde bevelen, aangezien elke knop geweerd werd. Die zouden het strakke design enkel verstoren, zo luidt de redenering. De touchscreens zouden, naast vele schermpjes van apps, ook GPS en de gebruikelijke functies kunnen tonen, zoals radio en airconditioning. Wanneer de auto geparkeerd staat, krijg je een maagdelijk wit dashboard te zien.

Een schoonheid kunnen we de Teatro for Dayz niet bepaald noemen: hij ziet eruit als een ijsblokje met een snuit en binnenin lijkt iedereen plaats te moeten nemen op een bankje uit een bus. De vele touchscreen lijken ons bovendien overkill. En is dat allemaal wel veilig? Proberen we chauffeurs niet net bewust te maken van de gevaren van spelen achter het stuur?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business