Nieuws

Microsofts nieuwste Lumia’s zijn stiekem ook computers

Microsofts nieuwe Lumia's zijn evenveel computer als telefoon, en hebben bovendien een uitstekende camera aan boord.

Microsoft voegt twee nieuwe telgen toe aan de Lumia-familie. In een poging z’n marktaandeel naar relevante proporties te doen stijgen haalt het merk voor deze smartphones alles uit de kast. Zowel de Lumia 950 als de 950 XL draaien Windows 10 wat wil zeggen dat ze allebei compatibel zijn met Continuüm. Die functie tovert iedere smartphone om tot een (light-)computer. Met de nodige randapparatuur tover je je smartphone dus om tot een heuse Windows 10-desktop.

Tijden de demo lijkt de Lumia 950 XL uitstekend te presteren. Multitasken gaat vlot en tijdens de demonstratie van Outlook op een groot scherm blijft de Windows Phone toch als gewone telefoon bruikbaar. Ter ondersteuning van Continuüm springt het speciale dock in het oog. Sluit dat aan op je telefoon, en je krijgt een berg poorten ter beschikking om zo eenvoudig een scherm, toetsenbord en muis aan te sluiten. Ook externe opslag zoals een usb-stick is compatibel met de telefoon met de hulp van het dock. Dankzij de HDMI-aansluiting kan je de telefoon natuurlijk ook gewoon op je televisietoestel aansluiten.

Stevige binnenkant

Om die ervaring vlot te maken zijn er toch enkele pk’s nodig, en dus kiest Microsoft voor de high-end ingewanden van Qualcomm. De Lumia 950 XL, niet toevallig de grootste van de twee nieuwe toestellen, krijgt een Snapdragon 810 onder z’n 5,7 inch oled WQHD-scherm, terwijl de kleinere 5,2 inch Lumia 950 het met een Snapdragon 808 moet doen. Hoe de Lumia 950 XL zal omgaan met de snelle, maar soms overdreven warme chip, valt te bekijken. Microsoft weet in ieder geval dat er een flinke koeling nodig is. Een vloeibare koeling moet soelaas bieden.

Op het scherm van de nieuwe telefoon zie je in één oogopslag alle nodige informatie. Dankzij de oled-technologie wordt daarvoor amper energie gebruikt. Microsoft Hello zorgt er voor dat je telefoon ontgrendelt wanneer hij je gezicht herkent.

Camera

Microsofts telefoons kunnen al sinds het Nokia-tijdperk prat gaan op degelijke camera’s en dat is bij deze toestellen niet anders. De twee smartphones hebben een hoofdcamera met 20 megapixels. De prestaties bij weinig licht zouden knap zijn zonder flash, maar ook met flash rekent Microsoft op een mooi resultaat. De reden: de flash met 3 leds in plaats van de klassieke twee, moet natuurlijke kleuren garanderen. Voor de kiekjes die een langere sluitertijd vereisen, tekent optische beeldstabilisatie present.

Dat de camera een belangrijke feature van de nieuwe telefoons is, mag duidelijk zijn: Microsoft kiest voor een fysieke cameraknop op de smartphones, een klein detail waar wij alvast enthousiast over zijn. In het kader van toekomstbestendigheid schakelt ook Microsoft met z’n nieuwe telefoons over op de usb type-c-poort. Fast Charge laadt de toestellen tot 50 procent van de batterijcapaciteit in een half uurtje.

Beide telefoons zijn vanaf november beschikbaar. De toestellen beginnen vanaf 549 dollar. Een Europese prijs kennen we nog niet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business