Nieuws

Microsofts Kinect zorgt voor betere röntgenfoto’s

Een nieuwe toepassing voor de Kinect, Microsofts Xbox-bewegingssensor, moet het nemen van röntgenfoto’s efficiënter maar ook kwalitatiever maken.

Onderzoekers ontwikkelde nieuwe software die Microsofts Kinect-bewegingssoftware omtovert van Xbox-accessoire tot handige medische tool. Een uitdaging bij het nemen van X-ray-platen is het beperken van de dosis straling zonder dat de kwaliteit van de medische beelden daaronder lijdt. Dankzij de Kinect kunnen wetenschappers van het Mallinckrodt-instituut in Washington niet alleen efficiënter bestralen, ook de kwaliteit van de platen gaat er op vooruit.

Gamen zonder controller

De Kinect dient oorspronkelijk om de gebruiker van een Xbox in het oog te houden. Het toestel registreert bewegingen en vertaalt die naar acties op de spelconsole. Dokter Steven Don en collega’s schreven zelf software voor de Kinect 1.0 waarmee het toestel de beweging van lichaamsdelen in het oog houdt, maar ook de dikte er van meet.

“Om blootstelling aan straling en beeldkwaliteit te optimaliseren moet de X-ray-techniek afgestemd worden op de dikte van het relevante lichaamsdeel”, aldus Dokter Don. Dat kan natuurlijk met een fysiek meetinstrument, maar die methode neemt meer tijd in beslag, wordt als onaangenaam ervaren en is volgens de dokter vaak beangstigend voor kleine kinderen. Met de Kinect doet hij dezelfde metingen zonder dat daar fysiek contact voor nodig is.

Geen fouten

Verder zorgt de medische software in samenwerking met de Kinect voor het realtime in het oog houden van de positie en de eventuele beweging van de scannen lichaamsdelen. Loopt er iets mis, dan waarschuwt de software de radioloog. Op die manier wordt de patiënt niet bestraald wanneer het beeld toch niet optimaal zou zijn. Dat is gezonder, maar ook efficiënter.

Dokter Don stelde zijn bevindingen voor tijdens een bijeenkomst van radiologen in Chicago. Hij hoopt dat de techniek snel geïncorporeerd wordt binnen de radiologie. Misschien wordt jij bij je volgende beenbreuk wel gescand met de hulp van een Xbox-accessoire.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business