Nieuws

Facebook ruilt Flash in voor HTML5

Het sociale medium ijverde al langer voor een wereld zonder Flashspeler. Nu serveert het de doorzeefde software zelf af.

Adobes Flashspeler mag zijn doodskist stilaan gaan bestellen. Nu Facebook afstand doet van het stuk software dat jarenlang onze filmpjes afspeelde, lijkt het einde nabij. Niet verwonderlijk: de voorbije weken en maanden hoorden we om de haverklap van een nieuw lek in de software, dat er dan voor zorgde dat je hele systeem kwetsbaar was. Het leek een voldongen feit: wie filmpjes wou bekijken, was gedoemd zijn computer open te stellen.

Daniel Baulig, hoofd beveiliging van Facebook, maande Adobe al geruime tijd aan om een vervaldatum op de software te plakken. Op die manier zou een georkestreerde, ordelijke en collectieve uitstap uit het medium mogelijk worden. Facebook heeft nu besloten daar niet langer op te wachten en Flash eenzijdig af te serveren.

Spelletjes wel

Alle filmpjes op het sociale medium spelen voortaan af in HTML5. Het oorspronkelijke plan was om deze verandering heel geleidelijk door te voeren, om aanpassingsporblemen zoveel mogelijk te vermijden. Door recente problemen met Flash werd deze omschakeling nu versneld doorgevoerd. Facebook beweert dat het de grootste bugs sowieso al heeft aangepakt, waardoor langere laadtijden die de filmpjes zouden veroorzaken.

Flashgebaseerde spelletjes blijven voorlopig wel nog aanwezig op de website. Om die zo veilig mogelijk te houden, werkt Facebook nauw samen met ontwikkelaar Adobe.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business