Nieuws

Beroemd dagboek Anne Frank gratis te downloaden

Ondanks protest van het Anne Frank Fonds is het vermaarde oorlogsdagboek van het Joodse tienermeisje Anne Frank sinds Nieuwjaar gratis online te lezen.

Het Achterhuis, het beroemde dagboek dat het Joodse meisje Anne Frank neerpende tijdens de tweede wereldoorlog, is sinds 1 januari gratis te lezen op het internet. Die online publicatie gebeurde ondanks hevig protest van het liefdadigheidsfonds dat de rechten op het boek in handen heeft.

70 jaar

De dertienjarige Anne Frank schreef haar dagboek gedurende de oorlogsjaren, terwijl zij en haar familie zich voor de Duitse bezetter schuilhielden in een verborgen gedeelte van een huis in Amsterdam. De Franks werden echter verraden, en Anne belandde in het concentratiekamp Bergen-Belsen, waar ze in 1945 stierf. Volgens de Europese wet op het auteursrecht behoort een boek 70 jaar na de dood van de auteur automatisch tot het publieke domein en kan het dus vrij verdeeld worden. Dat moment was op 1 januari 2016 aangebroken, en de volledige tekst was enkele uren na middernacht al kosteloos in het Nederlands te raadplegen.

Destructief

Het Anne Frank Fonds, eigenaar van de rechten van het boek, betwist die beslissing echter. Zij argumenteren dat Otto Frank, Annes vader en uitgever van haar dagboek, belangrijke veranderingen aanbracht aan de tekst van zijn dochter, en dus als schepper moet gezien worden. “Het boek dat hij creëerde verdient zijn eigen copyright,” stelt Yves Kugelmann, een van de bestuurders van het Anne Frank Fonds. “In het licht van auteursrechten moet hij gezien worden als de auteur van die versie.”

Het fonds wil met haar weerwerk voorkomen dat de belangrijke nalatenschap van Anne Frank beklad wordt door “destructief gebruik” van haar werk. De erkenning van Otto Frank als houder van het auteursrecht, die pas in 1980 overleed, zou het fonds weer wat tijd opleveren. De organisatie heeft gedreigd met juridische stappen tegen websites die het dagboek gratis publiceren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business