Nieuws

Samsung bakt Qualcomms Snapdragon 820

Het Zuid-Koreaanse Samsung is begonnen met de fabricage van die nieuwste generatie chips. Ook Qualcomms leeuwenbekje komt aan de beurt.

Samsung is een alleskunner. Als producent van koelkasten, wasmachines, televisietoestellen, smartphones, tablet,… is het van alle markten thuis. Ook op het gebied van chips bakken is het een wereldspeler. Enkel grote concurrent TSMC doet beter. Maar daar kan het komende jaar wel eens verandering komen nu Samsung de nieuwste Snapdragon 820 van Qualcomm mag gaan produceren.

Zelden werd er zoveel verwacht van een nieuwe smartphonechip. De vorige versie, 810, was dan ook allesbehalve een succes te noemen. De chip oververhitte toestellen, wat er bij bijvoorbeeld de Sony Xperia Z3+ voor zorgde dat de camera reeds na enkele seconden moest opgeven. Qualcomm liet echter uitschijnen dat deze problemen van de baan zijn door een volledig nieuw design van de nieuwe 820.

Klein is fijn

Samsung gaat de chips bakken volgens zijn Low-Power Plus FinFET-recept op 14 nanometer. De chips zijn zo de kleinste en efficiëntste ooit. Ze zouden 15 procent minder energie gebruiken dan oudere chips en 15 procent sneller werken ten opzichte van de uitstekende Exynos 7 Octa van vorig jaar van Samsung zelf.

Concurrent TSMC houdt momenteel nog vast aan chips op 16-nanometer. Bij dit soort processen geldt echter steeds: hoe kleiner, hoe beter. Met Qualcomm wist Samsung alvast een eerste grote speler te overtuigen van deze logica. Nu is het afwachten welke fabrikant andere grote spelers kan binnenhalen. Denk hierbij aan Apple en Nvidia.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business